Ştiaţi că… cea mai mare galaxie cunoscută din Univers se numeşte IC 1101? E situată la 1 miliard de ani-lumină faţă de noi şi e de 60 de ori mai mare decât galaxia noastră!


galaxia IC 1101Ştiţi care este cea mai mare galaxie din lume? Citiţi mai departe aceste interesant material…

Conform oamenilor de ştiinţă, în Univers se află circa 100 de miliarde de galaxii. De circa 13 miliarde de ani, ele au interacţionat între ele, s-au ciocnit şi s-au unit, au format stele şi au trecut prin perioade de „secetă”, atunci când nu au mai creat noi stele. Galaxiile variază în mărime şi formă, de la cele mai mici (galaxiile pitice) la galaxiile de mărime medie (galaxiile spiralate) şi până la cele uriaşe („străvechile”galaxii eliptice).

Cele mai mici (galaxiile pitice) pot avea doar 200 de ani-lumină diametru, nefiind mai mari decât o simplă aglomeraţie de stele. Ele pot conţine „doar” câteva sute de milioane de stele şi acţionează ca „însoţitoare” ale celor mai multe galaxii spiralate pe care le vedem astăzi. Cele mai mari galaxii din Univers sunt cele eliptice. Ele conţin stele extrem de „bătrâne”, iar forma lor variază de la aproape sferică până la cea extrem de întinsă, şi conţin trilioane de stele.

Aşa că…întrebarea interesantă care se pune e următoare: din toate aceste galaxii gigantice ale Universului, care este cea mai mare? Care e cea mai mare galaxie pe care am văzut-o vreodată? Iar răspunsul este acesta: galaxia IC 1101, care e situată la 1 miliard de ani-lumină, în constelaţia Şarpelui. Galaxia este enormă. Are un diametru de 6 milioane de ani-lumină şi conţine peste 100 de trilioane de stele, dar, cea mai mare masă a sa este dată de materia întunecată. Dacă galaxia noastră are un diametru de 100.000 de ani-lumină, iar galaxia vecină, Andromeda, are 200.000 de ani-lumină, IC 1101 este de 60 de ori mai mare decât galaxia noastră şi conţine de 250 de ori mai multe stele! IC 1101 ar înghiţi Marele Nor Magelanic, Micul Nor Magelanic, galaxia Triangulum, galaxia Andromeda, toate aceste galaxii fiind situate în vecinătatea noastră.

În perioada sa de viaţă, IC 1101 s-a ciocnit cu alte galaxii, şi îşi datorează mărimea datorită acestor coliziuni. Timp de miliarde de ani, galaxii de mărimea Căii Lactee şi Andromedei au fuzionat între ele, pentru a da naştere unui „titan” al Cosmosului. Această galaxie este lipsită de gazele pentru formarea stelelor, procesul de creare a lor încetând cu mult timp în urmă. Din cauza lipsei de gaz şi praf, puţine stele se mai nasc. Doar stelele care au rămas constituie singura sursa de combustibil pentru naşterea altora, atunci când ele se sting. IC 1101 se îndreaptă uşor spre moarte. Doar dacă nu va continua să mai fuzioneze cu alte galaxii mai tinere din apropiere, IC 1101 e condamnată la dispariţie.

Printr-un telescop, în contrast cu galaxiile spiralate ce bat spre albastru, IC 1101 este galbenă-roşiatică. Culoarea unei galaxii spune multe despre stelele care le conţin: galaxiile albastre sunt pline de viaţă, cu noi stele, în timp ce galaxiile eliptice de culoare galbenă-roşiatică arată că aproape toate stelele sale sunt „bătrâne”.

IC 1101, ca şi alte galaxii eliptice, conţin în centrul său o gaură neagră supermasivă; cum între gaura neagră şi dimensiunea galaxiei există o relaţie de directă proporţionalitate, aceasta înseamnă că în centrul lui IC 1101 se găseşte una dintre cele mai mari găuri negre supermasive din întreg Universul.

IC 1101 comparativ cu Calea Lactee

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock