Uimitor! În curând vom avea telefoane mobile care vor putea vedea prin pereţi şi, astfel, putem pătrunde în intimitatea oamenilor

119

Scanerele terahertz ar putea vedea prin pereţi, în interiorul buzunarelor şi a portofelelor, dar ele sunt fie mari şi scumpe, fie conţin nanolasere de mare putere care limitează utilizarea lor. Acum, o echipa de Texas are o nouă abordare care ar putea transforma telefoanele mobile obişnuite în scanere terahertz, scrie site-ul Popsci.com.

Undele electromagnetice din gama terahertz pot pătrunde acolo unde lumina optică nu poate şi pot simti orice moleculă, astfel încât acestea sunt utile pentru scanerele de securitate, dispozitivele medicale şi diverse alte aplicatii. Energiile lor se găsesc între microunde şi infraroşii. Dar dispozitivele de terahertz au nevoie de multă energie şi de lentile multiple pentru a concentra lumina, astfel încât acestea sunt prohibitive publicului larg. Dar Kenneth O., profesor de inginerie electrică de la Universitatea din Texas (Dallas), va realiza o nouă versiune a acestui scaner, care nu ar avea nevoie de lentile multiple.

Descoperirea-cheie a fost folosirea în procesul de fabricaţie a unor semiconductori de oxid-metal,chip-suri CMOS folosite în multe mini-dispozitive actuale. Kenneth O. şi echipa au realizat un anumit tip de diodă de mare viteză, numită diodă Schottky, în CMOS. Aceste dispozitive de mare viteză pot ajunge în domeniul terahertzilor folosind procese standard de producţie CMOS, aceasta însemnând că ele pot fi integrate în dispozitivele existente, fără efecte majore asupra costului sau dimensiunii.

P.S. Aşadar, în curând vom avea telefoane care vor putea scana pereţii şi vom percepe ce se petrece dincolo de ei…