Cercetătorii au descoperit structuri anormale în interiorul Pământului. Ce sunt ele?


Cercetările efectuate de geofizicienii de la Universitatea din Maryland (SUA) au relevat faptul că există mai multe structuri eterogene (noi şi răspândite) la granița dintre miezul şi mantia Pământului. Acest lucru a fost cunoscut atunci când geofizicienii au analizat și studiat mai multe înregistrări de unde sonore, precum și de unde seismice, care traversează Pământul, acestea fiind folosite pentru a identifica ecourile de la granița dintre miezul topit și stratul solid al mantalei de sub Pământ.

În prezent, informațiile deţinute spun foarte puţine oamenilor de știință despre compoziția chimică a structurii. Dacă forma și întinderea unor astfel de structuri ar fi cunoscute, oamenii de știință ar putea ști despre procesele geologice care se desfășoară în interiorul Pământului. Cercetarea actuală oferă prima vedere de ansamblu a graniței dintre miez şi manta, pe o arie extinsă, cu o rezoluție detaliată. Studiul a fost publicat în numărul din 12 iunie 2020 a revistei „Science”.

Principalul obiectiv al cercetătorilor a fost dat de ecourile undelor seismice care călătoresc prin bazinul Oceanului Pacific. Rezultatele arată că există o structură mult mai mare sub Insulele Hawaii decât se știa înainte.

Undele seismice sunt produse sub suprafața Pământului de cutremure, iar aceste unde parcurg câteva mii de kilometri. Cât timp se produc aceste unde, există multe schimbări care au loc în rocă, cum ar fi schimbările de densitate, compoziție chimică, temperatură. În timp ce undele se risipesc, ecourile sunt detectate. Determinând timpul în care ecoul atinge seismometrul și amplitudinea acestuia, oamenii de știință îşi pot da seama de rocile existente sub suprafața Pământului.

Cercetarea a avut câteva rezultate șocante în ceea ce privește structura graniței dintre miez şi mantie. Astfel, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că structurile anormale de la această graniță sunt mult mai răspândite decât se credea anterior.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): science.sciencemag.org