Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

„Realitatea” nu este decât o iluzie creată de propria noastră conștiință – spun cercetătorii. Sau totul e doar o simulare pentru o fiinţă super-inteligentă?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Mulţi oameni cred că au o percepție clară a realității – ceea ce văd, ceea ce miros, toate obiectele etc. – sunt reale. Totuși, ce-aţi zice dacă niciunul dintre acestea nu ar fi reale, și dacă totul nu ar fi decât o iluzie creată de propria noastră conștiință sau chiar o simulare pentru o ființă super-inteligentă?

Înţelegem că noi nu vedem fiecare aspect al lumii; de exemplu, spre deosebire de albine, oamenii nu pot vedea lumina ultravioletă. Faţă de viermi sau câini, oamenii nu pot auzi frecvențe înalte sau joase. Ca şi specie, oamenii au și un simț al mirosului relativ slab.

Mazviita Chirimuuta, de la Universitatea din Pittsburgh din Pennsylvania, crede că oamenii nu numai că nu pot observa fiecare aspect al lumii, dar şi faptul că creierul uman nu prezintă decât o mică imagine a lumii. Dacă simțurile umane ar înregistra fiecare detaliu, creierul ar fi copleșit și, probabil, nu ar putea face față. De exemplu, în mod inconştient, oamenii clipesc de mai multe ori în fiecare minut, nasul se află întotdeauna în viziunea periferică atunci când mergem, iar brațele se leagănă în mod natural înainte și înapoi, atunci când ne plimbăm. Dar creierul uman editează toate aceste lucruri, la fel ca procesul compresiei datelor, simplificând totul pentru a funcționa cum trebuie.

Deci, se poate spune cu adevărat că realitatea este o iluzie? Ei bine, ochii și creierul uman nu văd totul, de fapt, văd foarte puțin. Ochii umani surprind doar imagini trecătoare ale realității între mișcările lui rapide. Acest lucru înseamnă că oamenii nu văd decât un procent mic din realitate, cu mult mai puțin decât ceea ce se întâmplă de fapt, și astfel se creează o iluzie a realității. S-ar putea ca oamenii să nu poată vedea vreodată întreaga realitate, în ciuda a ceea ce cred ei.

Este destul de îngrijorător să ni se spună că tot ceea ce credem că este real nu poate fi decât o iluzie. Faptul că oamenii nu știu nici jumătate din ceea ce se întâmplă în jurul lor este de fapt destul de înfricoșător! Ai putea merge pe stradă și s-ar putea întâmpla sute de lucruri în jurul tău, de care s-ar putea să nu fii niciodată conștient de ele…