Dacă am trăi într-o simulare pe calculator, creată de programatorii realităţii virtuale? Putem scăpa din matrice?

  •  
  •  
  •  
  •  

Ideea captivantă conform căreia noi am putea să trăim într-o simulare holografică tridimensională a fost luată în considerare de către mai mulţi oameni de ştiinţă. În continuare, vom explora această idee uimitoare şi vom examina câteva întrebări interesante. Deja am mai discutat într-un editorial scris în noiembrie 2011 (https://www.lovendal.ro/wp52/intreaga-lume-si-viata-a-noastra-nu-este-altceva-decat-un-gigant-joc-video-jucat-de-extraterestri/) despre posibilitatea ca întreaga noastră viaţă n-ar fi decât un gigant joc video jucat de extratereştri. Dar, dacă suspectăm că suntem fiinţe vii în interiorul unei simulări virtuale, există vreo posibilitate pentru noi de a afla dacă acest lucru este adevărat? E posibil să schimbăm rezultatul acestui joc virtual? Cine ar fi putut crea acest matrix şi pentru ce motiv? Ar putea ca întreaga lume a noastră să fie o „realitate virtuală”, programată de un super-computer al unei civilizaţii extrem de avansate?

Fizicianul Alain Aspect a realizat în 1982 un experiment celebru prin care a demonstrat că particulele subatomice sunt capabile să comunice instantaneu unele cu celelaltele, indiferent de distanţa care le separă (fie că e vorba de 3 km, sau de 3 miliarde de km). Aceasta ar putea însemna că Universul este centrul unei fantasme, a unei holograme gigantice. Pentru mai multe detalii privind această teorie, citiţi articolul care l-am scris în 2010: https://www.lovendal.ro/wp52/universul-holografic-este-toata-lumea-noastra-doar-o-iluzie/.

Robert Lanza, autorul teoriei biocentrismului, crede că moartea nu poate fi reală, pentru că noi trăim simultan într-un număr infinit de universuri. Tot Robert Lanza mai spune că întregul comportament al tuturor particulelor şi obiectelor este legat de prezenţa unui observator conştient. Vezi mai multe detalii despre această teorie interesantă, o puteţi găsi într-un articol care l-am scris în 2009 (https://www.lovendal.ro/wp52/moartea-nu-exista-pentru-ca-noi-traim-si-in-alte-universuri/).

Am putea crede despre noi că suntem o specie avansată, dar avem cunoştinţe limitate despre lumea din jurul nostru. Dar, să presupunem, pentru un minut, că locuim într-o matrice şi că realitatea noastră nu este nimic decât o iluzie. Am putea afla acest lucru vreodată? Depinde. Dacă „simulările virtuale” nu doresc să aflăm acest lucru, probabil că nu vom afla niciodată. Dar dacă „programatorii” realităţii virtuale în care trăim vor să se dezvăluie, cu siguranţă că vom putea afla acest lucru. Dacă arhitecţii matricei vor să ştie că suntem fiinţe vii holografice, atunci ele pot crea o fereastră în câmpul nostru vizual, în care să apară textul: „TRĂIŢI ÎNTR-O MATRICE. APĂSAŢI AICI PENTRU MAI MULTE INFORMAŢII”.

Oricum, dacă trăim într-o matrice, nu avem nicio şansă să ieşim din ea. Chiar dacă am reuşi să scăpăm din ea, din unde ştim că n-a fost decât o evadare simulată?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu