Politicieni din ziua de azi: luaţi exemplul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej la modestie!

4.843 vizualizari

Gheorghe Gheorghiu DejAşadar, ca să fiu bine înţeles încă de la început, nu sunt un admirator al fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. De-a lungul timpului, am citit multe despre el şi ştiu că a făcut multe greşeli; el a fost cel care a patronat (nu singur, bineînţeles) marele crime care au avut loc în timpul instaurării regimului comunist în România, după anul 1946. Dar totuşi, avea şi părţi bune. Una din ele era modestia şi lipsa de opulenţă. Avea în mână toate bogăţiile ţării, putea foarte uşor să se îmbogăţească, să trăiască asemenea unui nabab, dar n-a făcut-o niciodată. Comparaţi acest lucru cu politicienii din ziua de azi, puşi pe căpătuire.

Ştiaţi că fiica lui Gheorghiu-Dej mărturisea într-un interviu că tatăl ei n-a ajutat-o financiar deloc? Şi n-a ajutat-o deloc nici măcar în cariera profesională! Şi, într-adevăr, din analizele făcute ulterior se observă că fiica sa n-a făcut deloc avere.

Pe de altă parte, Gheorghiu-Dej nu primea decât un salariu de conducere şi atât. Fără alte beneficii. El însuşi era zgârcit cu sine şi nu permitea efectuarea de cheltuieli de protocol suplimentare legate de persoana sau activitatea sa. Când a murit, în 1965, averea sa era redusă şi modestă, deşi, timp de aproape 20 de ani, având la dispoziţie toată ţara, ar fi putut sa trăiască ca un prinţ arab.

Şi nu e vorba doar de bani, ci şi de atitudinea sa faţă de oameni. Da, e adevărat, Gheorghe Gheorghiu-Dej îi ura de moarte pe burghezi şi pe cei care se împotriveau Partidului Muncitoresc Român, dar, atunci când se afla în rândul oamenilor simpli, avea o atitudine foarte modestă şi binevoitoare. Liderul comunist român avea o amantă, o actriţă (căreia îmi scapă numele acum). Se ducea la ea seara, în apartamentul ei, şi, după câte se pare, când făcea aceste vizite nocturne nu era însoţit de niciun ofiţer de pază!

Nu fac apologia unui lider comunist, dar, când văd politicienii din ziua de azi, parcă văd prea mare diferenţă…