Moartea nu există! Pentru că noi trăim şi în alte universuri

8.739 vizualizari

moarte7Multora dintre noi ne e frică de moarte. Credem în moarte, pentru că ni s-a spus că vom muri. Noi ne identificăm cu trupul nostru şi ştim că trupurile mor. Dar o nouă teorie ştiinţifică sugerează faptul că moartea nu reprezintă „evenimentul final” pe care noi îl cunoaştem.

Există un număr infinit de universuri

Unul din aspectele bine ştiute ale fizicii cuantice îl reprezintă faptul că anumite evenimente nu pot fi prevăzute în mod absolut. Există o gamă de evenimente posibile, fiecare din ele având probabilităţi diferite. O explicaţie posibilă ar fi aceea că o interpretare al „mai multor lumi” spune că fiecare din aceste evenimente posibile corespunde unui univers diferit („multivers”). O nouă teorie ştiinţifică, denumită biocentrism, perfecţionează aceste idei. Există un număr infinit de universuri şi tot ce se poate întâmpla apare într-un anumit univers. Moartea nu există într-un sens real în aceste scenarii; toate universurile posibile există simultan, indiferent ce se întâmplă într-unul din ele.

Energia nu moare niciodată

Deşi toate corpurile sunt destinate să se autodistrugă, simţământul de a fi viu, acel „cine sunt eu”?, este doar o energie de 20 de waţi care se găseşte în creier. Dar această energie nu dispare la moarte. Una din axiomele cele mai sigure ale ştiinţei este aceasta: energia niciodată nu moare; nu poate fi nici creată, nici distrusă. Dar această energie poate transcede dintr-o lume în alta?

Conform biocentrismului, spaţiul şi timpul nu sunt obiectele grele pe care noi le credem. Faceţi cu mâna prin aer; după ce terminaţi acest lucru, ce mai rămâne? Nimic. Acelaşi lucru se aplică şi pentru timp. Nu puteţi vedea nimic prin craniul care vă înconjoară creierul. Tot ce vedeţi şi experimentaţi chiar acum reprezintă un vârtej de informaţii ce vă apar în creier. Spaţiul şi timpul sunt doar nişte instrumente pentru a pune totul împreună.

Moartea nu există într-o lume fără timp şi fără spaţiu. La final, chiar şi Einstein a recunoscut: „Acum Beso, prietenul meu, a plecat din această lume stranie puţin înaintea mea. Aceasta nu înseamnă nimic. Oameni ca noi ştiu că diferenţa dintre trecut, prezent şi viitor este doar o iluzie persistentă”. Imortalitatea nu înseamnă o existenţă continuă într-un timp fără sfârşit, ci mai degrabă existenţa în afara timpului.

Cele 7 principii ale biocentrismului

Teoria biocentrismului, creată de omul de ştiinţă Robert Lanza, are 7 principii:

1) Ceea ce noi percepem ca realitate este un proces în care sunt implicate conştiinţele noastre. O realitate „exterioară”, dacă ar fi existat vreodată, conform definiţiei, ar fi trebuit să existe în spaţiu. Dar aceasta nu are niciun sens, întrucât spaţiul şi timpul nu sunt realităţi absolute, ci instrumente ale minţii umane sau animale.

2) Percepţiile noastre externe şi interne sunt legate într-un mod ce nu poate fi explicat. Ele sunt diferite părţi ale aceleiaşi monezi, şi nu pot fi despărţite una de cealaltă.

3) Comportamentul particulelor subatomice, al tuturor particulelor şi obiectelor, este legat de prezenţa unui observator. Fără prezenţa unui observator conştient, ele, cel mult, ar exista într-un stadiu nedeterminat de unde probabilistice.

4) Fără conştiinţă, „materia” se scufundă într-o stare nedeterminată de probabilitate. Orice univers care ar exista înaintea conştiinţei, ar exista doar într-o stare de probabilitate.

5) Structura universului este explicabilă doar prin biocentrism.

6) Timpul nu are nicio existenţă în afara percepţiei noastre; este doar modalitatea prin care noi percepem schimbările în univers.

7) Spaţiul, ca şi timpul, nu este un obiect sau un lucru. Spaţiul este doar o altă formă a înţelegerii noastre umane şi nu este o realitate independentă. Noi cărăm spaţiul şi timpul cu noi, la fel cum ţestoasele îşi cară cochiliile.