„Dacă votul ar schimba ceva, ar fi declarat ilegal” – spune o faimoasă cugetare. Are dreptate sau nu?


Demult am luat decizia ca acest site să nu se mai implice în a comenta aspectele politice / electorale în special din România, dar şi din alte ţări ale lumii. Nu doresc ca site-ul să fie antrenat în discuţii şi controverse politice; accentul este pus mai ales pe „istoria interzisă”, pe evenimentele paranormale, pe futurologie şi pe descoperiri ştiinţifice uluitoare. Există site-uri în România care îşi zic „alternative”, dar care se pare că au o agendă politică clară, implicându-se în tot felul de chestiuni politice. Nu mă interesează prea mult, este opţiunea lor, însă un adevărat „site alternativ” ar trebui să nu aibă partizanat politic, ci să fie interesat doar de dezvăluirea ştirilor / informaţiilor care sunt ascunse / manipulate publicului.

Totuşi, de ce mai scriu acest editorial? Pentru că nu doresc decât să vă aduc aminte de o cugetare politică ce a devenit faimoasă pe Internet. Mulţi au atribuit-o lui Mark Twain, dar conform site-ului snopes.com, cel care se ocupă cu verificarea autenticităţii informaţiilor vechiculate pe net, celebrul scriitor american n-ar fi spus aşa ceva. OK, acum mai puţin contează dacă a spus-o Mark Twain sau nu, ideea e că această cugetare e cu adevărat şocantă. Se pare că ea a apărut pentru prima dată într-un ziar din Statele Unite („The Lowell Sun”) în septembrie 1976, fiind scrisă de analistul Robert S. Borden.

Acesta, referindu-se la puterea votului, spune la un moment dat: „If voting could change anything it would be made illegal!„, adică „Dacă votul ar schimba ceva, ar fi declarat ilegal”. Ce vrea să spună această cugetare? Că puterea votului popular nu contează; acesta este puternic distorsionat de mai mulţi factori, dintre care cel mai important ar fi cel al mass-mediei (Internetului) care ştie să manipuleze opiniile oamenilor. Asta ca să nu mai vorbesc de promisiunile politicienilor, care în multe cazuri nu se îndeplinesc nici 25%. Şi singuri veţi găsi aceste exemple, fără a mai fi nevoit să le repet şi eu.

Voi credeţi ce doriţi… depinde doar de voi dacă vi se pare că puterea votului vostru va schimba ceva.