Lumea se duce de râpă din punct de vedere economic – preţul petrolului scade, al aurului creşte. Ce e de făcut? (OPINIE)


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Articolul de mai jos e doar o OPINIE PERSONALĂ.

E clar, din punct de vedere economic, lumea nu o duce deloc bine. Criza mondială a epidemiei de coronavirus a afectat grav (aproape) toate ţările Pământului. Şi nu, criza economică nu se aseamănă cu cea din 2008-2009 sau criza bursei din 1929-1933. Aici nu mai e vorba de credite bancare neperformante, de acţiuni de companii supraevaluate (deşi şi acestea au un anumit impact asupra crizei economice actuale).

În anul 2020, asistăm pur şi simplu la o prăbuşire încrederii consumatorilor şi oamenilor de afaceri în situaţia actuală din lume, ceea ce se traduce printr-o scădere dramatică a cererii de bunuri şi servicii. Desigur, încă există sectoare unde chiar există o creştere (comerţ on-line, produse alimentare, laptopuri etc.), însă toate aceastea nu pot susţine tendinţa generală de scădere.

Industria turistică, industria aeronautică, industria automobilistică sunt poate cele mai afectate domenii, dar nu sunt singurele domenii. Industria petrolului este în prăbuşire, din cauza cererii mici de maşini noi şi din cauza concentrării marilor producători spre automobile electrice. Am vorbit despre acest lucru în acest articol – Dezastru petrolier la nivel mondial în “era coronavirusului”… ce se întâmplă, de fapt? Pandemia de coronavirus a dus la scăderea dramatică atât a consumului de petrol la nivel mondial, dar şi a preţurilor. Astfel în 2020, preţul petrolul a ajuns undeva la 16 dolari pe baril, faţă de 145 de dolari pe baril cât era în 2008 (înainte de criza economică din 2008-2009).

Semn al unei mari crize economice este dat de creşterea puternică a preţului aurului, argintului şi a altor metale preţioase. Astfel, preţul aurului s-a majorat semnificativ în ultimele zile, la nivelul record de 1.929,90 dolari uncia de aur, depăşind vârful atins în septembrie 2011. La fel, şi argintul a crescut foarte mult, atingând chiar un nivel istoric. De ce cresc preţul metalelor preţioase? Pentru că investitorii au mai multă încredere în ele decât în hârtiile de valoare guvernamentale sau corporative.

Nici măcar marile companii de social media nu o duc prea bine. La sfârşitul lunii iunie 2020 şi începutul lui iulie 2020, mai multe companii şi-au retras publicitatea de pe Facebook, în cadrul protestului #StopHateForProfit, acest lucru afectând veniturile lui Facebook. Un alt gigant social media, Twitter, se confruntă cu dificultăţi financiare, după ce i-au scăzut veniturile cu 23%, preşedintele lui Twitter, Jack Dorsey, luând în calcul introducerea unui abonament pentru o variantă fără publicitate.

Şi sunt şi multe alte exemple de companii care au probleme financiare în această criză mondială. Ce-o să se întâmple cu lumea în următorii ani? În ce direcţie se va îndrepta? Atât timp cât vor exista incertitudini cu privire la viitorul apropiat, lumea se va duce de râpă din punct de vedere eceonomic. Singurul lucru care mai poate salva întreg mecanismul economic este un nou avânt, o încredere pe care liderii lumii să o dea cetăţenilor că lucrurile vor sta bine, fără a se mai aduce în faţă mesaje alarmiste şi pline de frică.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock