Nu mai râdeţi de românii care cred că Soarele se învârte în jurul Pământului

  •  
  •  
  •  
  •  

Pamant SoareDe circa 4 secole, odată cu Galileo Galilei şi Copernic, ştiinţa ne învaţă că Pământul nu are un loc central în Univers, aşa cum o spune Biblia. Pământul se învârte în jurul Soarelui, Soarele se învârte în jurul galaxiei Calea Lactee, care şi ea, la rândul ei, se pare că se învârte în jurul unui grup local de galaxii. Totul se învârte în jurul altcuiva; totul e relativ (aşa ne-a învăţat Einstein); nimic în lumea asta nu ar fi fix. Dar chiar trebuie să credem tot ce ne-a învăţat Newton şi Einstein în fizica modernă? De unde ştim că peste 50 sau 100 de ani nu se descoperă alte principii ale fizicii, iar teoriile gravitaţiei sau ale relativităţii se dovedesc a fi greşite?

Oricum, trebuie să reţineţi un lucru: NU EXISTĂ NICIO DOVADĂ CONCRETĂ PRECUM CĂ PĂMÂNTUL SE ÎNVÂRTE ÎN JURUL SOARELUI! Nu există decât calcule teoretice, care însă pot fi combătute cu alte calcule teoretice. Chiar şi un satelit ieşit în afara spaţiului terestru nu poate demonstra că Pământul se învârte şi asta dintr-un motiv foarte simplu: cum totul se mişcă în acest Univers, pentru a observa o mişcare ar trebui ca observatorul să fie fix. Ori acest lucru e imposibil.

Am văzut ultimul sondaj făcut în rândul românilor, prin care 42% dintre noi spunem că Soarele se învârte în jurul Pământului. Cei care râd de credinţa geocentrică, le-aş aduce aminte de celebrul experiment ştiinţific Michelson-Morley din 1887. Cei doi fizicieni au vrut să detecteze viteza luminii diferenţiată în direcţia nord-sud şi est-vest; şi acest lucru ar fi fost normal să apară întrucât se presupune că Soarele se învârte în jurul Pământului.  Michelson şi Morley se aşteptau să găsească diferenţe în viteza luminii de la est la vest, şi viteză constantă de la nord la sud. Dar ei nu au găsit nicio diferenţă, oricât de mult au încercat. Concluzia? Pământul este fix, dacă viteza luminii e constantă!

Biograful lui Einstein afirma că acest experiment l-a pus pe Einstein serios pe gânduri. Nu exista decât trei soluţii, iar una dintre ele era să se admită faptul că Pământul este fix în spaţiu, iar totul se învârte în jurul său. Dar acest lucru ar fi însemnat să se recunoască valabilitatea spuselor din Biblie (în care se spune clar că Pământul este fix), ceea ce ar fi fost inacceptabil. Aşa că a fost inventată teoria relativităţii, prin care se arată că totul este relativ în această lume, cu excepţia vitezei luminii (singura constantă). De asemenea, ştiinţa modernă, pentru a explica expansiunea Universului, a inventat noţiunea de “materie neagră”, căci materia prezentă n-ar acoperi decât 1% din materia necesară expansiunii. Materie care nu prea poate fi găsită, nu-i aşa? De aceea e şi neagră.

Dar ce ar spune teoria geocentricităţii? Că toate corpurile cereşti din acest Univers (cu excepţia Pământului) sunt cuprinse într-un înveliş denumit eter, înveliş care se roteşte în jurul Pământului într-un ciclu de 24 de ore. Masa din interiorul acestui eter nu se prăbuşeşte în ea însăşi, datorită forţei centrifugale, ce contrabalansează forţa gravitaţională. Astfel, se explică de ce vedem noaptea stelele mişcându-se pe cer (de fapt, nu ele se mişcă, căci ar trebui să aibă viteze fantastice, ci eterul, împreună cu stelele).

Cine are dreptate şi cine se înşeală? Nu se ştie în mod clar, dar eu aş fi mai circumspect în a accepta fără rezervă toate teoriile clasice ale lui Newton şi Einstein, doar pentru faptul că ele sunt acceptate de majoritatea oamenilor de ştiinţă. Putem garanta că aceste teorii vor mai fi valabile pentru 200-300 ani!?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu