Oare câţi dintre voi îl cunosc pe Osho (1931-1990), pe numele său adevărat Bhagwan Sri Rajneesh? A fost cel mai controversat mistic al secolului XX. Deşi s-a născut jainist (o religie din India), el a propovăduit şi a fost avocatul tuturor religiilor mari din lume. A iubit şi creştinismul, şi islamismul, şi budismul, şi zenul şi taoismul sau oricare alte religii din lume. Din fiecare a extras câteva lucruri bune şi a încercat să realizeze o mare sinteză universală a religiilor universale ale omului.
În schimb, a fost foarte controversat. În jurul său a atras milioane de adepţi, dar şi milioane de adversari şi critici. Multe state ale lumii l-au declarat drept „persona non-grata”, pentru că era perceput ca un sectant care „ar fi dus lumea pe calea pieirii”. A fost acuzat că oamenii din jurul său ar fi făcut trafic de arme sau de droguri. Dar şi de multe alte lucruri. Personal, am citit marea majoritate a cărţilor scrise de Osho, încă din 1997. Am urmărit documentare şi reportaje despre el, am citit şi punctele de vedere împotriva sa. Aşa că pot spune că mi-am făcut o imagine cât de cât completă despre acest mistic indian.
Citeam zilele trecute dintr-un autor de cărţi, Stuart Gordon, care afirma următoarele despre Osho: „Dacă gurul indian Bhagwan Sri Rajneesh era într-adevăr un ‘om al lui Dumnezeu’, după cum pretindea, de ce a avut nevoie de o sută de maşini Rolls-Royce? Indiferent de motiv, bogăţia nu i-a fost de niciun folos.” Da, într-adevăr, e o întrebare bună. Un om care se lefăie în bogăţie, cum poate să fie un om spiritual? Însă, atenţie! Osho, n-avea un Rolls Royce, ci 100! Nu se putea plimba cu toate limuzinele de lux deodată. Ce motiv avea el ca să-şi ia 100 de Rolls-Royce? Niciunul! Absolut niciunul! Osho a fost un om care făcea de multe ori acţiuni fără motiv. Un om iluminat, un mistic ca Osho, nu mai dispunea de ego; el n-avea nevoie de a se plimba în Rolls Royce pentru a-şi etala un statut social sau bogăţiile. Etalarea bogăţiilor materiale este o acţiunea a ego-ului uman; atunci când nu mai ai ego, nu-ţi mai rămân decât bogăţiile spirituale, din interiorul sufletului. Dar mintea umană obişnuită judecă doar din perspectiva materialismului şi al motivaţiei; trebuie să pătrunzi mai adânc, dincolo de aparenţe, pentru a înţelege motivaţiile unui mistic ca Osho.