De ce avea nevoie misticul Osho de 100 de maşini Rolls Royce?


Osho7Oare câţi dintre voi îl cunosc pe Osho (1931-1990), pe numele său adevărat Bhagwan Sri Rajneesh? A fost cel mai controversat mistic al secolului XX. Deşi s-a născut jainist (o religie din India), el a propovăduit şi a fost avocatul tuturor religiilor mari din lume. A iubit şi creştinismul, şi islamismul, şi budismul, şi zenul şi taoismul sau oricare alte religii din lume. Din fiecare a extras câteva lucruri bune şi a încercat să realizeze o mare sinteză universală a religiilor universale ale omului.

În schimb, a fost foarte controversat. În jurul său a atras milioane de adepţi, dar şi milioane de adversari şi critici. Multe state ale lumii l-au declarat drept „persona non-grata”, pentru că era perceput ca un sectant care „ar fi dus lumea pe calea pieirii”. A fost acuzat că oamenii din jurul său ar fi făcut trafic de arme sau de droguri. Dar şi de multe alte lucruri. Personal, am citit marea majoritate a cărţilor scrise de Osho, încă din 1997. Am urmărit documentare şi reportaje despre el, am citit şi punctele de vedere împotriva sa. Aşa că pot spune că mi-am făcut o imagine cât de cât completă despre acest mistic indian.

Citeam zilele trecute dintr-un autor de cărţi, Stuart Gordon, care afirma următoarele despre Osho: „Dacă gurul indian Bhagwan Sri Rajneesh era într-adevăr un ‘om al lui Dumnezeu’, după cum pretindea, de ce a avut nevoie de o sută de maşini Rolls-Royce? Indiferent de motiv, bogăţia nu i-a fost de niciun folos.” Da, într-adevăr, e o întrebare bună. Un om care se lefăie în bogăţie, cum poate să fie un om spiritual? Însă, atenţie! Osho, n-avea un Rolls Royce, ci 100! Nu se putea plimba cu toate limuzinele de lux deodată. Ce motiv avea el ca să-şi ia 100 de Rolls-Royce? Niciunul! Absolut niciunul! Osho a fost un om care făcea de multe ori acţiuni fără motiv. Un om iluminat, un mistic ca Osho, nu mai dispunea de ego; el n-avea nevoie de a se plimba în Rolls Royce pentru a-şi etala un statut social sau bogăţiile. Etalarea bogăţiilor materiale este o acţiunea a ego-ului uman; atunci când nu mai ai ego, nu-ţi mai rămân decât bogăţiile spirituale, din interiorul sufletului. Dar mintea umană obişnuită judecă doar din perspectiva materialismului şi al motivaţiei; trebuie să pătrunzi mai adânc, dincolo de aparenţe, pentru a înţelege motivaţiile unui mistic ca Osho.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO