Capitalismul adevărat e mort de mult timp; acum trăim într-o oligarhie comercială

133

comunism capitalismDacă omenirea în secolul al XIX-lea a îmbrăţişat sâmburii capitalismului adevărat, iar în secolul al XX-lea a experimentat şi socialismul, în prezent, marea majoritate a ţărilor (inclusiv România) nu sunt nici capitaliste, nici socialiste; totul e doar o şaradă.

Adam Smith, care e considerat de mulţi a fi “părintele capitalismului”, a scris în 1776 o carte celebră intitulată “Bogăţia naţiunilor”, în care era criticat mercantilismul maritim şi în care aducea ideea promovării unei pieţe libere în lume. Adam Smith critica cât de departe s-a ajuns, ca doar câteva companii comerciale uriaşe să ajungă să controleze bogăţiile lumii. Nu vă sună această afirmaţie puţin familiară şi în zilele noastre? Şi doar a fost făcută în urmă cu circa 240 de ani!

Capitalismul şi comunismul au între ele un punct comun: niciunul din cele două concepte nu au fost puse INTEGRAL în practică. Comunismul a evoluat într-o formă în care elita nomenclaturistă (ce se lăfăia în bogăţie şi putere) crea impresia maselor de oameni că totul e împărţit în mod egal, când de fapt totul s-a transformat într-o dictatură oligarhică, prin eliminarea clasei mijlocii şi sărăcirea populaţiei. Capitalismul a funcţionat cu acelaşi mit: că toţi avem şansa egală de a avansa pe scara succesului.  Numai că de aceste oportunităţi au profitat doar unii privilegiaţi; aşa că, în ultimele decenii, în Occident, încercarea de a instaura un capitalism adevărat a murit încetul cu încetul.

În prezent, economia mondială este una oligarhică, în care marea majoritate a produselor şi serviciilor sunt realizate de un număr redus de corporaţii-gigant, ce nu dau nicio şansă unei competiţii libere şi corecte. În plus, aceste corporaţii se folosesc de mâna de lucru ieftină pentru a oferi produse de slabă calitate, care, în general, nu mai pot fi reparate, stimulându-se astfel un consum exagerat, cu ajutorul unei strategii de marketing înşelătoare. Aceste mari corporaţii domină lumea politică şi au o mare putere în a influenţa deciziile politico-economice luate de fiecare stat în parte.

Adevăraţii capitalişti, antreprenorii de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, erau interesaţi să investească în viitor; în prezent, nu se urmăreşte decât profitul cât mai mare şi cât mai rapid. Cum am putea reînvia capitalismul, atât timp cât el a fost îngropat de oligarhii comerciali? Adevăratul capitalism stă în proprietarii de afaceri mici, nu în corporaţiile oligarhice multinaţionale. Dar, ia ghici, cine deţine controlul în societatea omenească actuală: micii afacerişti sau puternicii oligarhi? Răspunsul nu-i greu de ghicit…