De ce ortodoxismul e superior catolicismului


papa anticristAmbele culte sunt creştine, însă ortodoxismul e mult mai aproape de perceptele creştinismului decât catolicismul. Din câteva motive foarte logice şi care nu pot fi atacate de nimeni:

1) Ortodoxismul n-a avut o instituţie monstruoasă ca Inchiziţia. Toată lumea e de acord e faptul că Inchiziţia a constituit cea mai diabolică maşină de ucis oameni. Credinţa adevărată, religia adevărată nu se poate impune cu forţa. Nu poţi fi biciuit ca să crezi în Iisus Hristos; nu poţi fi torturat ca să îţi faci semnul crucii. E însăşi împotriva învăţăturilor pe care Iisus le-a propovăduit în timpurile sale. Iar această Inchiziţie n-a fost decât produsul catolicismului; în estul european sau în Asia Mică, Inchiziţia n-a avut nicio putere, pentru că n-a fost adoptată şi de Biserica Ortodoxă.

2) Ortodoxismul n-a avut o instituţie supercentralizată şi coruptă ca papalitatea. De când cu Marea Schismă din 1054, anul în care cele două mari biserici creştine s-au despărţit, Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă, catolicismul a rămas tributar unei conduceri supercentralizate în care papalitatea juca rolul central. Că au fost papi lacomi, curvari, avari, dornici de putere, criminali etc. – nimeni nu poate nega. Aceşti papi au făcut de ruşine Biserica Catolică de-a lungul istoriei. Nu degeaba se spunea că papa este adevăratul Anticrist. În schimb, Biserica Ortodoxă n-a avut o asemenea instituţie super-centralizată, fiecare ramură naţională a bisericii având propria conducere. Aţi auzit vreodată de patriarhi ai bisericilor ortodoxe care să fi fost implicaţi în scandaluri amoroase, de corupţie sau altele asemănătoare?

3) Isihasmul, ramura mistică a ortodoxismului, e mult mai aproape de spiritualitate decât concepţiile teoretice ale Bisericii Catolice. Biserica Catolică a avut în istoria sa o perioadă neagră în care „mântuirea sufletului” se putea cumpăra cu ajutorul unor sume de bani. Astfel, se ajunse ca banii, bogăţia să cumpere mântuirea sufletului. În schimb, isihasmul, aşa-zisa ramură mistică a ortodoxismului, pune accent pe lucruri spirituale practice (tehnici de respiraţie, de meditaţie şi de rugăciune) prin care omul poate atinge mântuirea sufletului. Adică, asta înseamnă adevărata spiritualitate.

Nu vreau să mă înţelegeţi greşit (că aş considera că doar ortodoxismul e singura cale spirituală adevărată a lumii). Şi alte religii sunt minunate (islamismul, budhismul, hinduismul etc.) atât timp cât prin practicile sale se urmăreşte descoperirea naturii spirituale a omului. Bisericii Ortodoxe aş avea totuşi să-i reproşez ceva: că nu se debarasează de acei preoţi care, prin lăcomia faţă de bani şi alte fapte „necreştineşti”, fac de ruşine această instituţie.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO