Legionarismul, drumul de la misticism la violenţă, sau de ce nu cred deloc în legionarism


legionari70Din câteva articole scrise pe acest site, am observat un lucru trist: există în ţara asta şi fanatici legionari. De ce spun „trist”? Pentru că mă deranjează ceva la ei: atitudinea violentă, asemănătoare cu cea a legionarilor. Cuvintele lor, pline de ură, s-ar putea metamorfoza oricând în violenţă fizică. Şi atunci cuvântul se transformă în sânge.

Şi orice tip de fanatism este un lucru greşit. Mă refer aici nu doar la fanatismul politic (cum este cel legionar), ci şi la cel religios, ştiinţific sau de altă natură. Pentru că fanatismul presupune să ai o atitudine extremistă; crezi orbeşte în anumite principii, încât mintea ţi se întunecă. Duci anumite principii până la capăt, dar…tu crezi că vei obţine ceva din această atitudine? De ce mulţi dintre noi uităm extraordinarul citat budist: „Adevărul se află întotdeauna la mijloc”?

Legionarii credeau că pot impune un anumit model social în România; dacă n-o realizau cu puterea argumentelor, atunci o realizau cu forţa. Eu, până acum, n-am auzit de un bine făcut cu forţa. Libertatea omului ar trebui să fie promordială în lume, indiferent cât de curate ar fi principiile ce vrei să i le impui.

De asemenea, legionarii credeau într-un misticism mesianic al poporului român, care şi-ar avea originile din vremuri imemoriale. Acest misticism a făcut ca printre susţinătorii săi să se numere mari personalităţi ale culturii româneşti. Şi dacă am aminti doar pe Lucian Blaga, Mircea Eliade sau Petru Ţuţea, cred că am spus totul. Să ştiţi că noi, românii, nu suntem singurii care am avut parte de un asemenea misticism. De-a lungul istoriei au existat destule popoare care credeau că ei sunt „aleşii lui Dumnezeu” sau „centrul Universului”. Dar ce creează o asemenea atitudine? Duce, până la urmă, la o gândire extremistă. Limita între naţionalism şi extremism este foarte mică. Şi e extrem de greşită. Cum poţi crede că o comunitate de oameni ar fi superioară altora? Nu toţi suntem oameni? Nu toţi provenim din aceeaşi „tulpină divină”?

Dar ce mă intrigă cel mai mult e faptul că mulţi legionari îşi mai spuneau că sunt creştini! Aşa i-a învăţat Iisus Hristos? Să folosească violenţa când trebuie? De ce se folosesc de creştinism pentru a-şi justifica acţiunile? „Întoarcerea obrazului”, aşa cum ne învaţă Iisus Hristos, pentru legionari înseamnă de fapt gloanţe în trupurile celor care sunt împotriva lor. E corect? Complet greşit!

Sunt teme de meditaţie la care toţi trebuie să vă gândiţi. Toţi fanaticii. Fără excepţie.

Şi încă ceva: da, poporul acesta, ca de fapt, toată omenirea, avea nevoie şi are nevoie de o schimbare profundare. O revoluţie, dar nu una exterioară, ci una interioară, de factură spirituală. Fără violenţe sau extremism.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock