Ministrul de externe ungar: „Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa”! Ce spui tu, monşer!? Iar noi, românii, avem 2.000 de ani de vechime!


ungariaAm ajuns anul acesta la Budapesta (Ungaria), pe care am vizitat-o dintr-un capăt în altul. Oraşul este mult mai frumos decât Bucureştiul, capitala noastră, însă cel mai mult te impresionează nivelul ridicat de civilizaţie, şi, oricât de naţionalist aş fi, noi, românii, din păcate, nu ne putem ridica la nivelul lor de civilizaţie.

În schimb, nu pot să stau impasibil la declaraţiile recente ale ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, care s-a luat la ceartă cu guvernul român. Nu mă interesează polemica ministrului cu premierul Ponta; dar, în schimb, mă deranjează denaturarea adevărului istoric.

Citez de pe hotnews.ro:

Ministerul ungar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul roman la Budapesta, luni, in urma declaratiilor facute sambata de ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta spunea ca ridicarea de garduri „este un gest mai degraba autist si inacceptabil”, care incalca spiritul Uniunii Europene. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reactionat spunand ca s-ar „astepta la mai multa modestie din partea unui ministru de Externe al carui premier se confrunta cu un proces. Ne-am astepta la mai multa modestie din partea unui ministru de Externe al carui premier se confrunta cu un proces (…) Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit sa se apere nu doar pe sine, ci si Europa, de multe ori. Asa va fi si acum, fie ca ministrului roman de Externe ii place sau nu.”

Dacă Ungaria e un stat vechi de 1.000 de ani, noi suntem un stat vechi de peste 2.000 de ani. În plus, noi suntem băştinaşi, pe când ungurii au fost migratori. Mă face să râd acest ministru. El ştie cu adevărat istorie? Când a apărat Ungaria întreaga Europă de Imperiul Otoman? În urma bătăliei de la Mohacs (1526), în care Imperiul Otoman a învins „Ungaria Mare”, o parte din Ungaria a fost transformată în paşalâc turcesc, iar o altă parte a trecut la Imperiul Habsburgic, pe când Transilvania s-a transformat în principat autonom. Timp de 150 de ani, până la sfârşitul secolului al XVII-lea, Ungaria a fost pur şi simplu desfiinţată! Asta în timp ce celalte principate române (Moldova, Ţara Românească) şi-au păstrat autonomia extinsă faţă de turci, nefiind transformate în paşalâcuri. În plus, după ce a scăpat de sub controlul turcesc, Ungaria a fost o anexă a Imperiului Habrburgic, abia din 1867 formând Imperiul Austro-Ungar, împreună cu Austria, până în 1918, când a devenit stat independent. Aşadar, din 1526 până în 1918, Ungaria nu a existat ca entitate distinctă, pe când România era deja naţiune modernă şi de sine stătătoare încă din 1859.

Acesta este adevărul istoric, fie că-i place sau nu ministrului ungar.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock