Ştiaţi că… o vrăjitoare din Marea Britanie a fost arestată şi condamnată după o lege veche de peste 200 de ani?


vrajitoare-50Jane Rebecca Yorke a fost un medium englez, care a fost ultima persoană condamnată în temeiul Legii Vrăjitoriei din Marea Britanie, din anul 1735.

Vă vine să credeţi sau nu, dar în 1944 ea a fost arestată și condamnată pentru a fi vrăjitoare, pentru că ar fi înşelat oamenii, prin exploatarea temerilor de război. Yorke s-a întâlnit cu un polițist sub acoperire, acesta spunându-i vrăjitoarei de nişte membri de familie care nu există. Poliţistul i-a povestit despre fratele său inexistent, care ar fi ars de viu într-un bombardament, iar vrăjitoarea a oferit detalii despre acest frate inexistent (pe care ea a pretins că ar fi fost furnizate de către ghidul ei spiritual). Yorke a pretins că ghidul ei spiritual se numea Zulu și că ea, de asemenea, ar fi convocat deseori fantoma reginei Victoria.

Vrăjitoarea a fost arestată în iulie 1944. La procesul ei, în septembrie 1944, Tribunalul Penal Central din Londra a găsit-o pe Yorke vinovată pentru șapte capete de acuzare, conform Legii Vrăjitoriei din 1735 (deci, de peste 200 de ani!). Yorke a fost amendată cu 5 lire sterline și plasată sub control judiciar timp de 3 ani, promițând că nu va mai fi vrăjitoare. O altă femeie a fost, de asemenea, judecată și condamnată pentru vrăjitorie în acel an (1944): Helen Duncan din Scoția.

Legea vrăjitoriei a fost abrogată în Marea Britanie în 1951.