De fapt, imaginea nu este nouă, aşa cum spune titlul articolului. Ea este veche de peste 30 de ani, dar a fost creată de un astronom amator, pe nume Bjorn Jonsson, care a unit mai multe poze luate de nava spaţială Voyager în anul 1979, atunci când a survolat planeta Jupiter, relatează site-ul britanic Daily Mail. Pozele au fost realizate pe 4 martie 1979, la o distanţă de aproximativ 1,85 milioane de kilometri distanţă, iar rezoluţia este de circa 18 km/pixel.
Dl Jonsson a declarat: „Noua imagine dezvăluie o enormă cantitate de detalii, în special în varianta „ascuţită”. Unele din aceste detalii nu ştiam să fi fost vizibile în vreo imagine a Jupiter-ului de până acum. Lumina Soarelui vine din est (dreapta) şi, pentru că „marea pată roşie” se află în emisfera sudică, ea abia se observă din est-nord-est, peste „marea pată roşie” şi regiunile din sudul ei”.
El a mai spus că: „Aceasta este cea mai mare rezoluţie a „marii pate roşii” pe care am văzut-o vreodată. Galileo n-a reuşit să obţină această rezoluţie, iar Cassini a trecut mult prea departe de Jupiter”.
Voyager 1 este una dintre cele mai de succes misiuni spaţiale a NASA. De la mai bine de 33 de ani de la lansarea sa, sonda încă mai trimite date de la marginea sistemului solar, unde ea a ajuns acum.