Nava spaţială NASA Dawn a fotografiat ceva neobişnuit pe suprafaţa planetei pitice Ceres: o pată luminoasă misterioasă, anunţă site-ul space.com.
Cel mai mare obiect ceresc din centura de asteroizi este această planetă pitică Ceres, având un diametru de numai 975 de kilometri. Ceres a fost descoperit în 1801, având o masă de doar 40% din cea a Lunii. Planeta pitică este ea însăşi o enigmă, pentru că se pare că ea conţine o cantitate mai mare de apă decât are Pământul.
Acum, enigma planetoidului se adânceşte odată cu observarea acestei pete luminoase, care i-a lăsat pe astronomi cu gura căscată, ei neştiind despre ce ar putea fi vorba. Precum am spus mai sus, anomalia a fost observată şi fotografiată de nava spaţială Dawn, care se află în drum spre Ceres. Nava a fost lansată în anul 2007, iar în 2011 a vizitat asteroidul Vesta. Dawn este programată să ajungă în apropierea lui Ceres pe 6 martie 2015.
„Da, confirmăm că se află ceva pe Ceres, care reflectă mai mult decât lumina solară, dar ce este rămâne încă un mister”, a declarat directorul misiunii şi inginerul-şef, Marc Rayman. Unii au speculat că pata luminoasă ar putea reprezenta o porţiune de gheaţă pe fundul unui crater, dar nimic nu poate fi sigur până când Dawn nu va ajunge acolo.
Oare ce-ar putea fi? Dacă se va dovedi că acolo e o prezenţă extraterestră?