Adlai Stevenson, ambasadorul american la ONU, l-a avertizat pe preşedintele Kennedy, cu o lună înainte ca acesta să fie asasinat, să nu se ducă în Dallas, din cauza „atmosferei înfricoşătoare”! Dacă Kennedy l-ar fi ascultat…

  •  
  •  
  •  
  •  

StevensonPe 24 octombrie 1963 , la mai puțin de o lună înainte ca președintele american John F. Kennedy să-şi programeze vizita sa în Dallas (unde a fost asasinat pe 22 noiembrie 1963), ambasadorul american la ONU, Adlai Stevenson, a plecat la Dallas pentru a ţine un discurs la Dallas Memorial Auditorium, cu ocazia zilei ONU. Mulți oameni din Dallas urau în mod deschis și violent Națiunile Unite, pe şeful Curţii Supreme de Justiţie, Earl Warren, și pe Kennedy.

Când Stevenson a ajuns la sală, mii de oameni pichetau afară, dar și în interior, împotriva ONU şi Administrației Kennedy. Stevenson a încercat să se adreseze acestor protestatari, dar fără succes; el a fost huiduit şi înjurat. La un moment dat, cineva a strigat: „Kennedy îşi va primi răsplata în iad, iar Stevenson va muri.” (Fac aici o mică paranteză pentru a sublinia că Stevenson a fost candidatul din partea Partidului Democrat, pentru preşedinţia SUA în alegerile din 1952 şi 1956, dar a fost învins de fiecare dată de candidatul republican, Dwight Eisenhower).

După discurs, poliția a încercat să-l escorteze pe Stevenson afară din sală, dar mulțimea furioasă l-a înconjurat. La un moment dat, Stevenson a ieșit din cordonul de protecție a poliției pentru a încerca să vorbească cu o femeie care țipa la el. Femeia l-a lovit pe Stevenson în cap cu un jalon. Intrigat, ambasadorul american la ONU a exclamat: „Ăştia sunt ființe umane sau animale?”

La sosirea sa în Washington, Stevenson l-a avertizat pe Arthur Schlesinger, cel care îi scria discursurile lui Kennedy, ca preşedintele american  să nu se ducă în Texas, sau, cel puțin, să evite Dallas-ul. „Era ceva foarte urât și înfricoșător în acea atmosferă”, i-a spus Stevenson. Schlesinger nu a luat în seamă avertismentul. Chiar dacă ar fi făcut-o, este îndoielnic că Kennedy ar fi evitat Dallas-ul, pentru că acest lucru i-ar fi părut un act de lașitate. Kennedy a plătit cu viaţa această decizie de a se duce în Dallas pe 22 noiembrie 1963…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu