UNICUM, un lichior amărui ce l-a uimit pe împăratul austriac Iosif al II-lea. El se fabrică şi acum şi are o reţetă secretă cu 40 de ierburi şi condimente


Dacă ruşii sunt cunoscuţi pentru vodcă, cehii pentru bere, iar francezii pentru coniac, atunci ungurii ar trebui să fie celebri pentru… Unicum! Aceasta este o marcă de băutură alcoolică exotică, un lichior amărui, aproape negru, ce este fabricat dintr-o rețetă top-secret de 40 ierburi și condimente. Unii îi iubesc acest gust unic, pe bază de plante, în special înainte sau după masă, ca şi ajutor digestiv. Băutura este supusă unui proces de maturare de 6 luni în butoaie din lemn de stejar.

Povestea lui Unicum este legată de o istorie foarte interesantă a unei familii maghiare, ce a trecut prin multe perioade. Totul începe cu Dr. Zwack, medicul regal de la Curtea Imperială Habsburgică. Legenda spune că dr. Zwack a inventat bitter-ul negru în 1790, pentru a-l ajuta pe împăratul Iosif al II-lea, ce avea probleme cu digestia. Împăratul, atât de mulțumit a fost de lichior, încât a exclamat: „Das ist ein Unikum!” („Acesta este unic!”). Şi astfel, numele s-a născut.

Familia Zwack, de origine maghiaro-evreiască, s-a convertit la creștinism în 1917, şi a construit o afacere în jurul acestei băuturi, păstrând rețeta secretă în interiorul familiei. În timpul celui de-al doilea război mondial, diplomatul suedez Raoul Wallenberg a salvat familia evreiască în a ajunge în lagărele de concentrare, dar distileria din Budapesta nu a putut fi salvată de bombe. Pentru a menține producția, s-a hotârăt să se lucreze chiar în mijlocul ruinelor fabricii.

Până când a fost restaurată distileria, noul regim comunist a confiscat-o fără vreo compensație în 1948. Cei din familia Zwack au fugit în Statele Unite, luând cu ei rețeta reală și lăsând statul maghiar să producă un produs inferior. După ce Ungaria a revenit spre democrație, în 1990, familia Zwack s-a reîntors în patria natală. Ei au reușit să obţină înapoi distileria, în anii 1990, restabilind reţeta originală Unicum, care continuă şi astăzi în fabrica din Budapesta.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO