Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Vă mai amintiţi de “Quik Cola”? Un “Pepsi românesc” îngrozitor…

2960

blankÎn ultimii 20 de ani ai comunismului (în special în anii ’70-’80), în România se consumau mai multe mărci de băuturi răcoritoare: Cico, Brifcor, Bem-Bem, Aurora, Quik-Cola – toate produse de mai multe întreprinderi de stat. Calitatea lor era discutabilă, dar, în mod sigur, se foloseau mai puţine E-uri şi conservanţi ca la sucurile de pe piaţă din ziua de astăzi.

Însă, mai erau şi excepţii. Pe piaţa românească se găsea şi o băutură “capitalistă” produsă sub licenţă: Pepsi Cola, intrată în fabricaţie în 1966. Atunci, ea avea un gust cu adevărat “capitalist”. Pepsi Cola se fabrica la 3 întreprinderi: două din Bucureşti şi una din Constanţa.

Producţia de Pepsi era limitată – 3 fabrici care aveau capacităţi medii, însă cererea era imensă. Aşa că s-a demarat fabricarea unei imitaţii de Pepsi: Quik Cola, care însă era groaznică la gust. Într-un interviu acordat TVR, poetul Florin Iaru descrie foarte amuzant gustul de Quik Cola: “Quik Cola era ca nechezolul. Adică, avea culorea lui Pepsi, dar gustul era o combinaţie de paie, puţină balegă, un strop de pâine şi un pic de praf”.

Orgoni Crystal