Imaginea lui Moş Crăciun a fost creaţia companiei Coca-Cola?


Coca Cola Mos Craciun 2Există unii oameni care consideră că imaginea lui Moş Crăciun, cu barbă şi haine roşii, nu vine din tradiţiile spirituale şi din folclor, ci este reprezentarea reclamelor de început ale companiei Coca-Cola. Hainele alb şi roşii ale Moşului, asemănătoare cu cele două culori ale lui Coca-Cola, alb şi roşu, ar fi aşa dintr-un singur motiv: Moş Crăciun lucrează la Atlanta (sediul companiei Coca-Cola), şi nu la Polul Nord.

Să vedem împreună care este totuşi adevărul. Moş Crăciun este un personaj hibrid, ce derivă dintr-un personaj religios (Sf. Nicolae), ale cărui apariţii fizice şi legende au fost create şi modelate de mai multe mâini de-a lungul timpului, până când s-a ajuns la personajul atât de familiar nouă: un moş vesel, rotund, purtând haine albe şi roşii, ce vine tocmai de la Polul Nord într-o sanie trasă de reni, pentru a aduce jucării copiilor din toată lumea în seara de ajun. Printre autorii care şi-au adus contribuţia la crearea personajului tras de reni aducem aminte de scriitorii Washington Irving şi Clement Moore, istoricul John Pitard şi desenatorul Thomas Nast.

Totuşi, ca oameni, noi preferăm să avem parte de răspunsuri clare: dorim să aflăm detalii despre originea şi timpul apariţiei acestui personaj, Moş Crăciun. Aşa cum spuneam şi la începutul acestui articol, există unii conspiraţionişti care cred că actualul Moş Crăciun este doar o creaţie a companiei Coca-Cola, care a dorit să-şi promoveze o versiune de moş în culorile corporaţiei, alb şi roşu.

E adevărat faptul că la începutul anilor ’30, atunci când compania Coca-Cola căuta o modalitate prin care să-şi mărească vânzările în timpul iernii (atunci când vânzările erau foarte proaste), a avut inspiraţia să angajeze un desenator talentat de reclame, pe nume Haddon Sundblom. Acesta a creat o serie de reclame memorabile cu Moş Crăciun, prin care asocia Coca-Cola cu Moşul, ca de exemplu:

coca-cola Mos Craciun

Se pare că punctul de inspiraţie a lui Sundblom în crearea imaginii lui Moş Crăciun a fost poemul din 1822 a lui Clement Moore „O vizită de la Sf. Nicolae”. Descrierea lui Moore a Sf. Nicolae (viitorul Moş Crăciun) era una caldă, prietenoasă şi zâmbitoare.

Moşul Crăciun, cu alb şi roşu, exista cu mult înaintea apariţiei reclamei cu băutura Coca-Cola

Totuşi, versiunea modernă a lui Moş Crăciun nu a fost creată de Coca-Cola; ilustraţiile lui Sundblom s-au bazat pe ceea ce deja era considerată a fi imaginea standard a lui Moş Crăciun, aşa cum putem citi în New York Times în anul 1927, cu 4 ani înainte de apariţia primei reclame a lui Coca-Cola cu Moş Crăciun:

Un Moş Crăciun obişnuit a apărut copiilor din New York. Înălţimea, greutatea şi statura sunt aproape exact standardizate, la fel ca şi hainele sale roşii, gluga şi barba albă. Pachetul plin de jucării, obrajii rumeni, pleoapele sale stufoase, aspectul său burduhos şi vesel, toate fac parte din recuzita sa.

De asemenea, există ilustraţii cu moşi crăciuni cu barbă mare, cu haine roşii, cu cingătoare mari şi negre, cu mult înaintea apariţiei primei reclame a Moşului cu Coca-Cola, aşa cum se poate vedea în imaginile de mai jos (din 1906 şi 1908):

Mos Craciun (1906)
Mos Craciun (1906)
Mos Craciun (1908)
Mos Craciun (1908)

Coca-Cola încearcă să manipuleze conştiinţa publică cu imaginea lui Moş Crăciun

Asta nu înseamnă că gigantul Coca-Cola nu a încercat să cimenteze imaginea modernă a lui Moş Crăciun în conştiinţa publicului. Reclamele Coca-Cola asociate cu Moş Crăciun a devenit o tradiţie de 80 de ani în istoria companiei americane, ajutând-o să-şi crească vânzările de Coca-Cola în timpul iernii în mod exponenţial. În anii ’30 ai secolului trecut, înaintea erei televiziunii, a filmului color şi a revistelor color, apariţia reclamelor cu un Moş Crăciun în roşu şi alb îndemnând publicul să consume Coca-Cola, a făcut ca pentru mulţi americani imaginea Moşului Crăciun cel modern să fie asociată cu celebra băutură răcoritoare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock