Coca-Cola a fost prinsa cu “mâţa în sac”! Compania finanţează cercetări care să fie pe placul ei şi ascunde studiile nefavorabile

  •  
  •  
  •  
  •  

Coca-Cola varsă milioane de dolari în cercetare științifică la universități. Dar, dacă gigantului de băuturir răcoritoare nu-i place ceea ce găsesc oamenii de știință, compania are puterea de a se asigura că acea cercetare nu va vedea niciodată lumina zilei. Aceasta este practica, în conformitate cu o analiză publicată în “Journal of Public Health Policy“, care explică modul în care Coca-Cola folosește acordurile contractuale pentru a influența cercetarea în domeniul sănătății publice pe care o sprijină financiar.

Lucrarea explică faptul că gigantul Coca-Cola utilizează contracte construite cu atenție pentru a se asigura că ea va avea acces rapid la rezultatele cercetărilor, precum și la posibilitatea de a închide studiile din orice motiv. Cercetătorii spun că acest lucru îi oferă companiei capacitatea de a ignora rezultatele nefavorabile ale cercetării, cum ar fi studiile care conectează consumul de băuturi carbogazoase cu obezitatea.

Autorii articolului / studiului au întocmit un raport privind contractele de cercetare Coca-Cola, verificând peste 87.000 de pagini de documente. De exemplu, s-au studiat 5 acorduri de cercetare Coca-Cola cu patru universități: Universitatea de Stat din Louisiana, Universitatea din Carolina de Sud, Universitatea din Toronto și Universitatea din Washington. O mare parte din sprijinul acordat Coca-Cola este legat de nutriție și activitatea fizică. Cum guvernele cheltuiesc mai puţin pentru cercetare, sponsorii corporativi devin tot mai importanţi. Însă, o asemenea companie poate influența și chiar termina un studiu de cercetare fără motiv.

De exemplu, în contracte s-a descoperit faptul că gigantul Coca-Cola are dreptul de a revizui studiile înainte de a fi publicate, putând oferi observații privind cercetarea și având dreptul să rezilieze oricând proiectele de cercetare, fără motiv. Deşi cercetătorii nu au descoperit exemple concrete care să demonstreze ascunderea rezultatelor cercetărilor dăunătoare companiei, totuşi aceste clauze contractuale restrictive reprezintă o problemă.

Nu este prima dată când Coca-Cola e “prinsă” cu aceste studii ştiinţifice discutabile. De exemplu, compania a finanţat un studiu care să “dovedească” că produsul lor este mai sănătos decât apa! Studiul a fost finanţat de Institutul Life Sciences International (ILSI), şi poartă numele de “Consumul de îndulcitori cu aport redus de energie afectează caloriile şi greutatea corporală?”. Studiul pe care îl puteţi citi pe site-ul nature.com, a fost publicat şi în revista “International Journal of Obesity” (citiţi mai multe în acest articol: Coca-Cola a finantat un studiu care sa spuna ca a bea Coca-Cola e mai sanatos decat a bea apa! Ridicol…)

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)

  •  
  •  
  •  
  •