Atenţie! Lipsa somnului duce la mâncarea creierului de către celulele noastre gliale – susţine un nou studiu


Ciudatele celule gliale, cele care îşi schimbă forma, sunt îngrijitoarele creierului nostru. Ele sunt primele care răspund în cazul unui răni la cap. Ele sunt vitale pentru a menține creierul în stare corespunzătoare, consumând resturile din acest organ. Dar acum, un nou studiu a descoperit ceva surprinzător în privința lor: ele mănâncă celulele sănătoase ale creierului la șoareci, dacă aceste animale nu dorm corespunzător. Și poate fac acest lucru şi în cazul nostru.

Studiul (îl puteţi citi pe researchgate.net) a analizat două tipuri de celule gliale la șoareci: astrocitele şi celulele microgliale. În studiu au existat trei grupe de șoareci. Primul grup putea să doarmă atâta timp cât dorea, al doilea grup era ținut treaz timp de 8 ore, înainte de a fi lăsat să doarmă, iar al treilea grup nu a fost lăsat să doarmă timp de 5 zile. Cercetătorii au descoperit că ambele tipuri de celule gliale au devenit distructive în creierul șoarecilor obosiți.

Celulele microgliale hiperactive la oameni au fost anterior legate de o varietate de tulburări cerebrale, ca Alzheimer sau alte forme de boli neurodegenerative. Alte studii au legat, de asemenea, privarea de somn de debutul demenţei.

Presupunând că rezultatele obținute în acest studiu al șoarecilor sunt, de asemenea, valabile și pentru oameni, e clar că trebuie să fim atenți cu toții să dormim cât de mult avem nevoie. Iată orele de somn de care avem nevoie în funcţie de vârstă:

Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore în fiecare zi;
Sugari (4-11 luni): 12-15 ore;
Copii cu vârste mici (1-2 ani): 11-14 ore;
Copii preşcolari (3-5 ani): 10-13 ore;
Copii de vârstă școlară (6-13): 9-11 ore;
Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore;
Adulți mai tineri (18-25 ani): 7-9 ore;
Adulți (26-64 ani): 7-9 ore;
Bătrâni (peste 65 de ani): 7-8 ore.