Aţi pierdut un portofel pe stradă? Sunt mai multe şanse să vă fie înapoiat dacă aveţi mai mulţi bani în el – constată surprinzător un studiu ştiinţific


Aţi returna un portofel pe care l-ați găsit pe stradă dacă acesta ar conține bani? Un nou studiu sugerează că DA – nu neapărat pentru că aţi fi altruist, ci pentru că nu vreţi să vă simțiţi ca un hoț.

Studiul, publicat pe 20 iunie 2019 în revista „Science”, a fost conceput pentru a explora și a compara onestitatea civică în 355 de orașe din 40 de țări (inclusiv în România). În fiecare oraș, un asistent cercetător duce un portofel „pierdut” la sedii de bănci, muzee, oficii poștale, hoteluri și secții de poliție. Când duce portofelul în aceste locații, de obicei la recepție, asistentul cercetător spune: „Bună, am găsit acest lucru la colţul străzii. Cineva trebuie să-l fi pierdut. Puteţi să vă ocupaţi de asta?” Şi portofelul este înmânat angajatului de la recepţie.

Fiecare portofel conținea o listă de produse alimentare în limba locală, trei cărți de identitate identice cu numele unui localnic și o adresă de e-mail. Toate portofelele erau transparente, ceea ce înseamnă că angajații nu trebuiau să le deschidă pentru a vedea conținutul. Unele portofele nu aveau bani, în timp ce altele aveau aproximativ 13,45 USD sau echivalentul în moneda locală.

Rezultatele studiului au arătat că, în medie, 40% din portofelele fără bani au fost raportate de angajați ca fiind găsite, față de 51% din portofelele cu numerar. Oamenii au mai multe șanse să raporteze portofelele cu bani decât cele fără bani, în toate țările (cu excepţia a două ţări – Mexic și Peru). Rezultatele i-au surprins pe cercetători, care nu au putut prezice acest rezultat.

Pentru a testa dacă angajații raportau portofelele cu bani, deoarece 13,45 dolari nu erau suficienți bani pentru a risca să-i fure, echipa a efectuat mai multe experimente în SUA, Marea Britanie și Polonia – de data aceasta cu 94,15 $ în loc de 13,45 $. Surprinzător, angajații erau mult mai cinstiți atunci când portofelele aveau mai mulți bani – în medie 72% dintre angajați au raportat că aceste portofele au fost găsite.

Deci, cum se explică comportamentul? Pentru a vedea măsura în care altruismul ar putea juca un rol, echipa de cercetători a pus o cheie în unele din portofele. Spre deosebire de numerar, cheia ar fi valoroasă numai pentru proprietarul portofelului. Rezultatele au arătat că portofelele cu numerar și cu o cheie erau încă mai susceptibile de a fi raportate ca fiind găsite, dar diferența nu a fost suficient de mare pentru a spune că altruismul este singurul fapt care îi determină pe oameni să returneze portofelele.

Pentru a explora o explicație alternativă, echipa a intervievat 2.525 de persoane selectate aleator în SUA, Marea Britanie și Polonia. Acei oameni au fost rugați să evalueze cât de mult ar simţi că fură, păstrând un portofel cu bani sau fără bani. Pe măsură ce cantitatea de bani a crescut, la fel au crescut și cifrele care evaluează sentimentul de a fura. Dar interesant, prezența unei chei în aceste scenarii nu a modificat semnificativ scorurile.

Echipa a explicat rezultatele prin faptul că majoritatea oamenilor ar prefera să nu se simtă hoți. Aşadar, majoritatea oamenilor vor să-şi menţină imaginea de sine ca fiind una onestă.

Foto: flickr.com (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock