„Nu toate amprentele digitale sunt unice” – spune un nou studiu ştiinţific revoluţionar. Am fost păcăliţi de peste 100 de ani?


Un nou studiu a folosit Inteligența Artificială pentru a infirma ideea de mult timp (de peste 100 de ani) că toate amprentele sunt unice. Astfel, un student de la Universitatea Columbia (SUA) contestă noțiunile consacrate despre unicitatea amprentelor umane, folosindu-se Inteligența Artificială (AI) ca instrument de investigație. Gabe Guo, student la inginerie, a condus un proiect în colaborare cu profesorii Hod Lipson de la Universitatea Columbia și Wenyao Xu de la Universitatea de Stat din Buffalo, care au publicat în ianuarie 2024 un studiu în revista „Science Advances”.

Modelul AI folosit, numit „rețea profundă de contrast”, are similarități cu tehnologia de recunoaștere facială. S-a folosit o bază de date guvernamentală din SUA, care conține 60.000 de amprente digitale asociate. Sistemul AI a scos la iveală o asemănare remarcabilă între amprentele diferitelor degete, dar care nu aparțineau aceleiași persoane. Pe măsură ce sistemul și-a îmbunătățit acuratețea pe parcursul căutării, a obținut capacitatea de a identifica, cu o precizie de 77%, când o pereche de amprente aparțineau aceleiași persoane. Cercetătorii s-au concentrat pe unghiurile și curburile din centrul amprentelor pentru a găsi aceste asemănări. Impactul AI asupra cercetării depășește știința criminalistică; deși oamenii au examinat amprentele digitale de-a lungul istoriei, asemănarea dintre ele a fost observată doar de AI.

Lipson, co-autor al studiului, a exprimat posibilitatea ca toate concluziile studiului să poată ajuta la redeschiderea cazurilor criminale și la achitarea persoanelor nevinovate. Guo a adăugat că aplicarea imediată ar putea genera noi piste pentru cazurile nerezolvate. Sistemul folosit în studiu pentru a identifica asemănările dintre amprentele ar putea fi util în analiza locului crimei, au spus autorii.

În ciuda potențialelor implicații benefice, studiul nu a scăpat de critici. Guo a dezvăluit că echipa s-a confruntat cu o mare rezistență atunci când a încercat să publice proiectul, deoarece comunitatea criminalistică a ezitat să pună la îndoială credința că nu există două amprente la fel. Guo prezice că acest studiu este doar începutul unei serii de descoperiri similare, ceea ce indică faptul că AI poate dezvălui aspecte trecute anterior cu vederea.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Unveiling intra-person fingerprint similarity via deep contrastive learning” / science.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock