Marele pictor renascentist Rafael a murit din cauza doctorilor – spune un nou studiu ştiinţific


Rafael a fost un mare pictor renascentist, care a trăit doar 37 de ani, între 1483 şi 1520. Într-un articol din 2018 – O enigmă nedezlegată: de ce-a murit marele pictor renascentist Rafael? – discutam despre enigma morţii marelui pictor italian. Giorgio Vasari atribuie moartea lui Rafael excesului de plăceri carnale:“Într-o zi, Rafael se întoarse acasă cu febră mare. Doctorii au crezut că a răcit. El le-a ascuns excesele din pricina cărora îi era rău, aşa că ei i-au luat sânge din belşug, cînd lui i-ar fi trebuit un întăritor.”

Însă, un nou studiu, realizat de istorici de la Universitatea Milan-Bicocca, a exclus teoriile conform cărora Rafael ar fi fost bolnav de malarie, febră tifoidă sau sif*lis şi a ajuns la concluzia că practica luării de sânge (lăsarea pacientului să sângereze ca tratament pentru diferite boli) l-ar fi slăbit pe Rafael, care probabil suferea de o pneumonie. Medicii din acea perioadă obişnuiau să ia sânge ca tratament pentru diferite boli, însă nu se folosea şi pentru boli pulmonare.

În cadrul noului studiu, publicat în revista „Internal and Emergency Medicine”, publicaţie a Societăţii Italiene de Medicină Internă, autorii au semnalat că descrierea insuficientă a cauzei morţii sale în epocă, pusă pe seama febrei, în timp ce circulau zvonuri despre excesele sale de natură carnală, a condus la apariţia mitului că ar fi suferit de sif*lis, aceasta fiind cauza morţii.