Misterul unei melodii faimoase – „Adagio in G Minor”! S-a bazat cu adevărat pe manuscrisul necunoscut al unui compozitor italian de acum 3 secole?


adagio in g minorCunoaşteţi melodia „Adagio in G Minor”? Imposibil să nu fi auzit vreodată această bucată muzicală simfonică incredibilă, care pur şi simplu îţi răscoleşte sufletul. Şi, pe cât de tulburătoare este, ea are şi o istorie plină de mister.

Oficial, „Adagio in G Minor” este atribuită compozitorului italian baroc Tomaso Albinoni (1671-1751). Însă, din păcate, o mare parte din opera lui Albinoni n-a fost publicată nici în timpul vieţii sale şi nici după aceea. Nimeni n-a auzit de faimoasa compoziţie „Adagio in G Minor” decât în anii 50 ai secolului XX, când ea ar fi fost regăsită şi publicată.

Manuscrisele Albinoni, inclusiv un număr de partituri muzicale care nu au fost publicate niciodată, au fost adăpostite în Biblioteca de Stat din Dresda, Germania, timp de mai mulți ani. Această bibliotecă a fost distrus în bombardamentele din Dresda, din februarie 1945. Deși multe dintre comorile sale au fost trimise din Dresda înainte de bombardament, nu a acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu manuscrisele Albinoni; ele s-au pierdut definitiv în incendiu.

Cu toate acestea, înainte de această dată, unele dintre aceste lucrări au fost catalogate de un muzicolog italian, pe nume Remo Giazotto. El a scris, de asemenea, o biografie de-a lui Albinoni. În 1958, Giazotto a scos „Adagio in G Minor” ca o lucrare scrisă de Albinoni, aranjând fragmentele unei sonate trio nepublicate, găsite în documentele Albinoni.

Alţi muzicologi care au lucrat cu manuscrisele Albinoni înainte de pierderea lor nu au fost atât de siguri de această nouă descoperire. După care, Giazotto schimbă povestea un pic; de data aceasta, el pretinde că şi-a bazat întreaga compoziție pe mai multe fragmente dintr-o linie de bas dintr-un manuscris Albinoni. Este demn de remarcat faptul că drepturile de autor ale piesei poartă doar numele de Remo Giazotto. Și e de discutat dacă Giazotto a scos „Adagio in G Minor” doar bazându-se pe manuscrisele lui Albinoni. Însă, dacă Giazotto a compus el această minunată operă, de ce ar fi minţit că ar fi fost opera lui Albinoni? Ce interes ar fi avut?

Dar, nu mai contează. Muzica este magnifică, chiar dacă acesta a fost compusă cu două secole prea târziu pentru a fi opera lui Albinoni.


Lasă un comentariu