Misterul inelului cu inscripţie arabă, găsit într-un mormânt viking! Arheologii nu-i cunosc semnificaţia exactă!


inel arabExistă legende despre călătoriile vikingilor în ţările arabe… iar acestea sunt adevărate; şi asta pentru că s-a descoperit un inel într-un mormânt din Suedia din secolul al IX-lea, care conţinea o inscripţie în limba arabă. Inelul de argint, cu o piatră colorată roz-violetă, are inscripţionat pe el cuvintele „pentru Allah”, şi a fost descoperit în timpul excavaţiilor din 1872-1895 efectuate la situl arheologic viking Birka, situat la 25 km vest de Stockholm. El a fost recuperat dintr-un sicriu de lemn, împreună cu alte bijuterii şi elemente de îmbrăcăminte. Inelul aparţinea unei femei care a fost înmormântată în jurul anului 850 d.Hr.

Inelul, aflat în proprietatea Muzeului de Istorie din Stockholm, a fost considerat până nu demult a fi poleit cu argint, iar piatra – ametist, dar, o nouă analiză chimică a acestuia a arătat că acesta este făcut dintr-un aliaj masiv de argint, iar piatra inscripţionată reprezintă doar o sticlă colorată, nefiind piatră semipreţioasă. Dar, lucrul acesta nu-i scade din valoare, inelul fiind cu atât mai preţios întrucât este singurul artefact din Scandinavia care prezintă o inscripţie în limba arabă.

Cercetătorii interpretează inscripția ca il lalah”, care înseamnă „pentru Dumnezeu / Allah. Au fost date însă şi alte interpretări alternative ale gravurii, pentru că literele ar putea fi văzute, de asemenea, şi ca InsLLH însemnând Inshallah” („voinţa lui Dumnezeu”). Dar, cercetătorii spun că probabil nu vor şti exact sensul din spatele inscripţiei, unde şi de ce a fost făcută.

Cum a ajuns inelul din zonele arabe/musulmane până în Scandinavia? Ori femeia înmormântată era musulmancă, ori ea a obţinut inelul prin comerţ sau prin vizite în ţările musulmane.

Sursa: discovery.com


Lasă un comentariu