Arheologii turci au descoperit în zona Bosforului un „iPad bizantin”, de 7 inchi, ascuns într-o epavă şi vechi de 1.200 de ani!

  •  
  •  
  •  
  •  

ipadul bizantinŞtirea e veche de 2 săptămâni, dar, pentru că mi s-a părut interesantă, am tradus-o şi am pus-o şi pe acest site. Aşadar, citez de pe livescience.com:

Arheologii turci care excavau situl unui port de pe partea europeană a Bosforului, au descoperit un obiect vechi de 1.200 de ani, de lemn, despre care ei pretind că ar fi echivalentul vechi al unei tablete moderne sau al unui notebook. Invenția bizantină a fost găsită în rămășițele uneia dintre cele 37 de nave descoperite în zona Yenikapi din Istanbul, un sit arheologic care a fost centrul mai multor excavații în ultimii 10 ani. Cunoscut şi sub numele de „Portul Teodosie”, acesta a fost construit în secolul al 4-lea, în timpul domniei împăratului bizantin Teodosie cel Mare, devenind portul comercial cel mai important al orașului.

Probabil aparținând căpitanului navei, obiectul de lemn, al cărui capac este sculptat cu decoraţiuni fine, este de mărimea unei tablete moderne de șapte inch, dar e mult mai groasă. „Tableta bizantină” constă dintr-un set de cinci panouri dreptunghiulare suprapuse, sculptate pe rame și acoperite cu ceară. Însemnările ar putut fi făcute pe aceste panouri, așa cum se observă inscripţia în limba greacă, care este încă vizibilă pe ceară.

O „aplicaţie” primitivă este ascunsă pe panoul de jos: un capac glisant dezvăluie o placă ascunsă, cu spaţii sculptate. „Atunci când se trage capacul glisant, există greutăți mici, folosite pentru echilibrare”, a spus Ufuk Kocabas, director al Departamentului de Arheologie marină din cadrul Universităţii din Istanbul. Având în vedere că aceasta fost o navă comercială, instrumentul a fost probabil folosit pentru a evalua valoarea unor elemente. Balanțele test au fost utilizate pentru a determina conținutul de metale din minereuri sau tipul de metal prețios dintr-un aliaj.

Nava scufundată pe care a fost găsit” iPad-ul bizantin” a fost datată în jurul secolului al 9-lea d.Hr.; aceasta transporta marfă în Marea Neagră către Crimeea.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu