Arheologii au descoperit mormântul unui important rege mayaş, în pădurile tropicale din Guatemala


Arheologii au săpat sub un palat mayaş din Guatemala şi spun că au descoperit mormântul unui rege, care conţine o mască de jad şi câteva oase, ambele vopsite cu un roşu aprins.

Mormântul a fost descoperit în situl arheologic El Peru-Waka, într-o pădure tropicală din nordul Guatemalei. Deși orașul avea sute de clădiri, inclusiv piramide, palate, pieţe și case, el a fost redescoperit doar în anii 1960, când mai mulţi muncitori au dat peste nişte ruine.

Situl a fost ocupat în timpul perioadei clasice mayaşe (din jurul anului 200 până în 800) și a avut legături strânse cu capitalele rivale mayaşe din apropiere, Tikal și Calakmul. O familie regală bogată a condus Waka și a controlat zona, care reprezenta un important traseu comercial de-a lungul râului San Pedro.

O echipă de arheologi americani și guatemalieni au excavat Waka încă din 2003. Au descoperit câteva morminte de regi și regine (precum și unele potențiale sacrificii umane). În cea mai recentă descoperire, cercetătorii au pătruns în tunelurile de sub palatului orașului și au descoperit ce ar putea fi cel mai vechi mormânt regal din zonă. Bazându-se pe stilul ceramicii găsite în mormânt, ei cred că mormântul datează din jurul perioadei 300 – 300 d.Hr.

David Freidel, profesor de antropologie la Universitatea Washington din St. Louis și coordonator al săpăturilor arheologice, a explicat că mormântul regelui ar fi ajutat la transformarea palatului regal într-un loc sfânt pentru dinastia Wak. Freidel și colegii săi consideră că mormântul a aparținut probabil unui rege datorită măștii roşie de jad, inscripţionată cu un simbol care însemna „galben” și „prețios” în limba veche mayaşă.

Mormântul conținea, de asemenea, mai multe vase ceramice, scoici și un pandantiv de crocodil sculptat. Mormântul a fost redeschis cel puțin o dată după anul 600 d.Hr., pentru ca generațiile viitoare să poată picta oasele goale ale regelui cu roșu.

Nu exista inscripții în mormânt pentru a dezvălui numele conducătorului, dar Freidel și colegii săi suspectează că ar putea fi regele Te ‘Chan Ahk, un rege cunoscut din dinastia Wak, care a domnit în secolul al IV-lea.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO