Cercetătorii nu reuşesc să dezlege misterul „monstrului Tully” – nu se potriveşte niciunei clasificări a animalelor


Străvechiul monstru Tully este un mister paleontologic vechi de câteva decenii, pe care oamenii de știință încă nu au putut să-l rezolve nici până astăzi. Animalul este atât de ciudat, încât pur și simplu el nu se potrivește niciunei clasificări.

Descoperit în 1950, în Mazon Creek, o zonă de fosile din centrul statului Illinois (SUA), vechi de 300 de milioane de ani, „monstrul Tully” (sau Tullimonstrum gregarium, cum e denumirea sa ştiinţifică) a devenit o provocare științifică.

Acest animal antic neobișnuit a fost clasificat anterior ca fiind un gen de pește, după decenii de incertitudini. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu realizat de paleobiologii de la Universitatea din Pennsylvania, monstrul Tully nu este un vertebrat, un animal care are coloană vertebrală și un schelet.

„Acest animal nu se potrivește niciunei clasificări, fiind atât de ciudat”, a declarat Lauren Sallan, profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania. „Are acești ochi, care sunt situaţi pe nişte tulpini și gura i se termină cu o trompă lungă. Ultimul lucru care ar putea fi monstrul Tully este acela de pește”.

Forma corpului lui Tullimonstrum gregarium este similară cu cea a moluștelor și artropodelor şi mai puțin cu cea a vertebratelor. Se aseamănă mai mult cu un castravete de mare sau cu un homar.

Cercetătorii au examinat mai mult de 1.000 de specimene ale „monstrului Tully”, dar identitatea creaturii ciudată rămâne încă un mister.

Sursa (traducerea şi adaptarea): sciencedaily.com


Lasă un comentariu