„Fizicienii au realizat o gaură de vierme”! Uau! Titlul acesta ar fi trebuit să fie ştirea secolului, dar totuşi…


gaura de vierme 2Extras ca din paginile unui roman SF, fizicienii au realizat o „gaură de vierme” care creează sub forma unui tunel un câmp magnetic în spațiu, scrie site-ul livescience.com.

„Acest dispozitiv poate transmite câmpul magnetic de la un punct în spațiu la un alt punct, printr-o cale care este magnetic invizibilă”, a declarat co-autorul studiului Jordi Prat-Camps, de la Universitatea Autonomă din Barcelona, Spania. „Din punct magnetic de vedere, acest dispozitiv acționează ca o gaură de vierme, ca şi cum câmpul magnetic a fost transferat printr-o dimensiune suplimentară specială”.

Ideea „găurii de vierme” provine din teoriile lui Albert Einstein. În 1935, Einstein și fizicianul Nathan Rosen şi-au dat seama că teoria generală a relativității permite existența unor poduri care ar putea lega două puncte diferite în spațiu-timp. Teoretic, aceste poduri Einstein-Rosen sau găuri de vierme, ar putea permite existenţa unor tuneluri instantanee între distanțe mari (deși tuneluri în această teorie sunt extrem de mici, astfel încât în ​​mod obișnuit nu s-ar potrivi cu o călătorie în spațiu).

Până în prezent, nimeni nu a constatat că găurile de vierme spaţiu-timp ar exista în mod efectiv. De fapt, „gaura de vierme” obţinută de fizicieni nu reprezintă o „gaură de vierme spaţiu-timp” propusă de Einstein-Rosen, ci o „mantie invizibilă” futuristă, care a fost propusă pentru prima dată în 2007, în revista „Physical Review Letters”. Acest tip de gaură de vierme ar ascunde undele electromagnetice.

P.S. Eu cred că titlul de pe livescience.com a fost doar unul senzaţional şi atât. De fapt, nu e gaura de vierme de care a vorbit Einstein, şi prin care am putea călători instantaneu în alt punct din spaţiul Universului sau în alt timp. E posibil ca această „gaură de vierme” să fie doar o noţiune teoretică şi nimic mai mult şi ea nici să nu existe în realitate.


Lasă un comentariu