Un artefact enigmatic, oul de piatră din New Hampshire, îi uimeşte pe arheologi de peste 1 secol! Pe el se găsesc sculpturi bizare necunoscute!


ou misteriosÎn 1872, mai mulţi muncitori în construcții care săpau o gaură lângă malul lacului Winnipesaukee (din New England, SUA) au găsit o bucată de lut, în interior găsind un artefact sub formă de ou, şi care se afla îngropată la aproximativ 2 metri sub pământ. Numită „piatra misterioasă”, aceasta este una dintre cele mai bizare relicve din lume, dar și mai puțin cunoscute.

Arheologi amatori şi profesioniști deopotrivă au speculat cu privire la originea acestui artefact ciudat de mai bine de o sută de ani, negăsindu-se nici până acum răspunsuri clare. Acest tip de artefact nu este unul cunoscut în zonă, până în prezent negăsindu-se şi alte obiecte care poartă marcaje sau simboluri similare. El poate să fi fost realizat de cineva care a trăit într-un loc sau timp îndepărtat, în niciun caz nefiind produs de către triburile americane native locale.

Oul misterios de piatră este de aproximativ 10 cm lungime, 6,4 cm grosime şi are o greutate de circa o jumătate kg. El are,d e asemenea, o nuanţă închisă la culoare. Tare ca granitul, oul pare a avea dimensiunea și forma unui ou de gâscă. Piatra este un tip de cuarțit, derivat din milonit, o piatră cu granulație fină formată prin transferul straturilor de rocă. Există găuri în ambele capete ale pietrei misterioase, găuri forate de la un capăt la altul cu diferite instrumente.

Dincolo de construcția şi forma sa ciudată, piatra este acoperită cu sculpturi bizare, de la simboluri astronomice la o față umană lunguiaţă. De asemenea, mai putem găsi ceea ce par a fi săgeți inversate, o Lună cu câteva puncte și o spirală. De asemenea, se mai poate observa un porumb, dar şi un cerc cu trei figuri, una dintre acestea părând a fi un picior de cerb.

Seneca A. Ladd, un om de afaceri local, cel care a angajat muncitorii să sape şanţul respectiv, este cel creditat cu descoperirea acestui artefact interesant. Când a fost prezentat în revista americană „Naturalist” a fost descris ca fiind „o relicvă remarcabilă indiană”. Ladd a murit în 1892, iar în 1927, una dintre fiicele sale, Frances Ladd, a donat oul-piatră Societăţii de Istorie din New Hampshire.

De-a lungul timpului, au existat tot felul de interpretări ale artefactului mosterios. În noiembrie 1872, revista „Naturalist” sugera că piatra „comemorează un tratat între două triburi.” Cu toate acestea, această idee nu a rezistat mult timp și mai târziu a fost emisă ipoteza că piatra a fost un fel de instrument vechi. Au existat, de asemenea, sugestii care oul ar putea fi de origine celtică.

Mai aproape de zilele noastre, arheologul Richard Boisvert a venit cu o ipoteză uluitoare, analizând cele două găuri de la capetele artefactului. El a remarcat că găurile sunt extrem de regulate, ceea ce înseamnă că ele au fost realizate cu ajutorul unor unelte electrice, şi nu cu tehnicile tradiționale folosite de amerindieni! Aşadar, cine a realizat artefactul până la urmă?


Lasă un comentariu