Un nou studiu a dezvăluit că unul dintre Manuscrisele de la Marea Moartă a fost pregătit folosind săruri care nu sunt din regiunea Mării Moarte. Considerate a fi unele dintre cele mai importante texte antice descoperite vreodată, Manuscrisele de la Marea Moartă sunt alcătuite din câteva sute de documente care datează de peste 2.000 de ani. Au fost găsite în 11 peșteri în estul Deșertului Iudaic, între 1946 și 1956.
Acum, o nouă analiză a „Manuscrisului Templului” – un manuscris deosebit, care a fost vândut de către beduini unui dealer de antichități şi care l-a ținut într-o cutie de pantofi sub patul său – a dezvăluit o tehnică necunoscută anterior pe care creatorii manuscrisului au folosit-o pentru a pregăti pergamentul.
În mod curios, se dovedește că stratul de scriere a folosit săruri care nu sunt comune regiunii Mării Moarte, rezultând astfel întrebări cu privire la locul exact de unde provine manuscrisul. „Acest strat anorganic, care este într-adevăr clar vizibil pe Manuscrisul Templului, ne-a surprins și ne-a determinat să analizăm mai detaliat modul în care a fost pregătit acest pergament, care se dovedește a fi destul de unic”, a declarat co-autorul studiului, Admir Masic, de la Massachusetts Institute of Technology.
Descoperirile acestea produc noi dezbateri despre originile pergamentelor. „Sunt extrem de surprins să aflu că o parte a sulurilor nu au fost pregătite în regiunea Mării Moarte”, a spus prof. Jonathan Ben-Dov de la Universitatea din Haifa.