Cea mai veche inscripție care îl declară pe Iisus Hristos ca Dumnezeu – considerată a fi „cea mai mare descoperire de la Manuscrisele de la Marea Moartă” – a fost găsită sub podeaua unei închisori israeliene și este acum expusă într-un muzeu din Washington DC. Mozaicul vechi de 1.800 de ani, descoperit de un deținut al închisorii Megiddo, prezintă o scriere în limba greacă veche în care se spune: „Akeptous, iubitor de Dumnezeu, a oferit masa lui Iisus Hristos Dumnezeu”.
Mozaicul de 55 de metri pătrați a decorat prima sală de rugăciune din lume în anul 230 d.Hr., confirmând că creștinii au crezut că Iisus este fiul lui Dumnezeu încă de la început. Mozaicul Megiddo include și unele dintre cele mai vechi imagini cu pești, despre care experții cred că fac referire la povestea din Luca 9:16, când Iisus a înmulțit doi pești pentru a hrăni o mulțime de 5.000 de oameni. Podeaua a fost ascunsă sub închisoare, până când a fost descoperită în 2005, dar acum a fost împrumutată unui muzeu din Washington DC, până în iulie 2025.
Carlos Campo, şeful muzeului, consideră mozaicul drept „cea mai mare descoperire de la Manuscrisele de la Marea Moartă”, în timp ce colegii săi au remarcat că este „cea mai importantă descoperire arheologică pentru înțelegerea bisericii creștine timpurii”. Alegre Savariego, curatorul expoziției, a declarat: „Mozaicul prezintă dovezi fizice inovatoare ale practicilor și credințelor primilor creștini, inclusiv primul exemplu arheologic al expresiei – Iisus Hristos Dumnezeu – „.
Mozaicul Megiddo a fost găsit în Valea Izreel, în anul 2005, locul unde creștinii cred că va avea loc bătălia finală a Armaghedonului biblic din Apocalipsa lui Ioan. Săpăturile, conduse de arheologi de la Autoritatea pentru Antichități din Israel, au durat patru ani pentru a recupera artefactul de 55 de metri pătrați. Mozaicul includea numele ofițerului roman care a comandat materialul în timpul ocupației romane a Iudeii: „Gaianus, un ofițer roman, din banii săi, a făcut mozaicul”. Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea dovedi că romanii au co-existat cu creștinii destul de paşnic, în ciuda numeroaselor povești despre războaie dintre cele două tabere din acele vremuri. Mozaicul conținea și numele unor femei, evidențiind rolul important pe care îl aveau femeile în biserică: „Amintiți-vă de Primilla și Cyriaca și Dorothea și, în sfârșit, de Chreste”.