Mormântul pierdut al lui Alexandru cel Mare va rămâne un mister etern, ca şi mormântul nedescoperit al lui Moise. Trupul neînsufleţit al împăratului a fost transportat în „locuinţele zeilor” din cer?


procesiune funerara Alexandru cel MareIstoricii încă mai încearcă să dezlege misterul morţii lui Alexandru cel Mare, una dintre cele mai faimoase personalităţi din istoria omenirii. De ce este faimos? Pentru că, la un moment dat, el era cel mai puternic om din lume, fiind asemuit unui zeu. A murit el din cauza malariei sau a fost otrăvit de duşmanii săi? (citeşte mai multe în acest articol pe care l-am publicat în 2009: Alexandru cel Mare a murit de malarie sau a fost otrăvit?). Însă, o şi mai mare enigmă, o constituie unde se află mormântul real al marelui împăratul al antichităţii.

Locația originală a mormântului lui este subiectul multor speculații și, într-un fel, este oarecum similar cu misterul din jurul locului de înmormântare al lui Moise: „Şi a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului. Şi a fost îngropat în vale, în pământul Moabului, în faţa Bet-Peorului, dar nimeni nu ştie mormântul lui nici până în ziua de astăzi”. (Deuteronomul 34:5-6). Moise a murit înainte de a intra în Țara Sfântă, spune Biblia. În conformitate cu tradițiile evreiești și creștine, mormântul lui necunoscut este situat undeva în apropiere de Muntele Nebo, care este situat în valea Iordanului. Cu toate eforturile, încercările de a descoperi mormântul lui nu au avut succes.

Să revenim totuşi la împăratul Alexandru. Acesta, un tânăr de 33 ani, regele Macedoniei și stăpânitorul lumii cunoscute, a murit brusc în Babilon, pe 11 iunie 323 î.Hr. Întregul imperiu creat ca rezultat al cuceririlor sale a intrat în criză. El a dorit ca trupul său să fie aruncat în râu, astfel încât cadavrul său să dispară. Astfel, urmașii săi putea să perpetueze mitul că el ar fi fost „în mod miraculos” transportat „la locuințele zeilor”, în cer, pentru a petrece eternitatea acolo.

Una din tradiţiile istorice spune că trupul neînsufleţit al lui Alexandru cel Mare a fost plasat în două sicrie de aur, unul pus în interiorul celuilalt, care, la rândul lor, au fost puse pe un car de aur. Acest car neprețuit nu a fost niciodată găsit. O altă sursă spune că trupul regelui a fost pus într-un vas mare de lut, umplut cu miere și apoi pus în sicriu…dar, din nou, nimeni nu știe unde a fost plasat sicriul.

În conformitate cu Diodor din Sicilia, un istoric grec sicilian care a trăit între anii 90-21 î.Hr., cortegiul funerar al împăratului Babilonului a călătorit spre nord, pe o distanță scurtă, de-a lungul râului Eufrat. De aici, procesiunea a continuat spre Opis, oraşul pierdut din Babilonia, o aşezare strategică situată în partea de sud a Iraq-ului modern, fiind situat pe Tigru. Apoi, procesiunea s-a îndreptat spre Alexandria ad Issum (acum Iskenderun, Turcia), un oraș fondat de Alexandru în 333 î.Hr., pentru a-şi consolida victoria sa asupra perşilor. Aparent, se pare că întreg cortegiul funerar al împăratului a urmat un traseu special, care a implicat fie locurile vizitate de către Alexandru cel Mare, fie cele în care el a obţinut victorii. La acest eveniment funerar, se presupune că trebuia să participe o mulţime de oameni, din diferite locuri ale teritoriilor cucerite de împărat.

Ce s-a întâmplat mai târziu? Dacă trebuia să ajungă în Macedonia, cortegiul funerar trebuia să continue de-a lungul coastei de sud a Turciei. Dar nu s-a întâmplat aşa. El, se pare, că a ajuns la Siwa, în vestul Egiptului, în apropiere de granița cu Libia; aici, în anul 331 î.Hr., Alexandru cel Mare a venit să consulte ghicitorii oracolului. Preoții de acolo i-au spus că el va cuceri lumea.

Dar nici la Siwa nu a stat înmormântat definitiv împăratul; trupul i-a fost adus în Memphis şi apoi în Alexandria (Egipt), unde a stat expus cel puţin jumătate de mileniu. Există unii istorici care susţin că forţele anti-păgâne au demolat mormântul lui Alexandru, iar rămăşiţele cadavrului au fost distruse în anul 397 d.Hr. Dar, aceasta este doar o teorie şi nu există relatări directe care să susțină această ipoteză.

Deci, unde este mormântul real al lui Alexandru? Până în prezent, nu s-a găsit locația sa; investigaţiile continuă, iar misterul rămâne încă nedezlegat. Într-un articol publicat pe 27 martie 2013 (Sute de artefacte misterioase – cu figuri de extratereştri – au fost găsite în peşterile din Illinois (SUA). S-a descoperit mormântul pierdut al lui Alexandru cel Mare?), ca urmare a descoperirii unor artefacte de pe vremea împăratului Alexandru în nişte peşteri din Illinois (SUA), prezentam ipoteza că mormântul lui Alexandru cel Mare s-ar afla în America.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock