S-a descoperit, în sfârşit, mormântul celebrei regine egiptene, Nefertiti?


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Renumită pentru frumusețea ei, regina Nefertiti a fost o figură proeminentă a dinastiei a XVIII-a a Egiptului antic și a domnit ani de zile alături de soțul ei – faraonul Akhenaton. Când a murit, unii experți cred că ea poate să fi continuat să conducă o vreme Egiptul, înainte ca tânărul Tutankamon să preia conducerea ţării. De-a lungul anilor au fost multe eforturi pentru a localiza mormântul reginei Nefertiti, dar până acum arheologii nu au reușit să stabilească în mod concludent unde se află rămășițele ei.

În 2015, Nicholas Reeves a indicat că ar putea exista o cameră ascunsă în spatele zidurilor mormântului lui Tutankamon în care ar putea fi găsită mumia lui Nefertiti, ceea ce a dus la un nou interes pentru căutare. Din păcate, totuși, scanările mormântului nu au descoperit prezența unei astfel de camere.

Acum, faimosul egiptolog și fost ministru de stat al Antichităților, Zahi Hawass, a reaprins dezbaterea, susținând că a descoperit unde se află regina Nefertiti și intenționează să dezvăluie tot ce știe în toamna aceasta (2022). Se crede că afirmația sa are legătură cu două mumii necunoscute, găsite în mormântul KV21 din Valea Regilor. Ambele sunt rămășițele femeilor – posibil o mamă și o fiică – care datează din perioada corectă de timp, dar până acum o identificare concludentă a rămas evazivă. Hawass, totuși, pare să creadă acum că una dintre aceste mumii este într-adevăr regina Nefertiti.

„În octombrie vom putea anunța descoperirea mumiei lui Ankhesenamun, soția lui Tutankhamon, și a mamei ei, Nefertiti”, a declarat el pentru „The Independent”. Dacă este adevăr în spusele acestea, va fi cu adevărat o descoperire epocală.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): jpost.com


Lasă un comentariu