Hatshepsut a fost o figură extraordinară, care a sfidat normele patriarhale ale timpului ei, pentru a deveni unul dintre cei mai puternici și de succes conducători din istoria egipteană antică. Născută în jurul anului 1508 î.Hr., Hatshepsut a fost fiica cea mai mare a faraonului Thutmose I și a reginei Ahmose. Când tatăl ei a murit, în jurul anului 1498 î.Hr., Hatshepsut, în vârstă de 12 ani, s-a căsătorit cu fratele ei vitreg, Thutmose II, care a devenit noul faraon. Cu toate acestea, domnia lui Thutmose II a fost scurtă, căci el a murit prematur, lăsând tronul fiului său mic, Thutmose III.
Întrucât Thutmose III era încă un copil, Hatshepsut a preluat rolul de regent, guvernând Egiptul în locul său. Dar după câțiva ani, ambițioasa și capabila Hatshepsut a făcut o mișcare îndrăzneață: ea s-a declarat faraonul de drept. Într-un act îndrăzneț, ea însăși a fost înfățișată în statui și reliefuri ca un rege masculin, chiar purtând barba tradițională faraonică (falsă). Domnia de 20 de ani a lui Hatshepsut, de la aproximativ 1473 î.Hr. până la 1458 î.Hr., a fost marcată de o perioadă de pace și prosperitate pentru Egipt. Și-a concentrat eforturile pe proiecte ambițioase de construcții, supravegheând construcția de monumente și temple, inclusiv faimosul ei templu mortuar de la Deir El-Bahari.
Guvernarea eficientă și de succes a lui Hatshepsut a contestat rolurile tradiționale ale societății egiptene antice, unde faraonii erau aproape exclusiv bărbați. După moartea ei, au fost făcute încercări de succesorii ei de a-i șterge moștenirea, multe dintre monumentele și statuile ei fiind distruse sau modificate. În ciuda acestor eforturi, povestea incredibilă a lui Hatshepsut a rămas încremenită în eternitate, fiind una dintre cele mai remarcabile și pioniere lideri de sex feminin din lumea antică. Domnia ei este o dovadă a puterii și capacității femeilor, chiar și într-o societate dominată de bărbați.