În Egipt au fost descoperiţi genunchii mumificaţi ai reginei Nefertari, soţia faraonului Ramses al II-lea… şi au 3.000 de ani vechime!


genunchii-regineiO pereche de genunchi mumificaţi au fost găsiţi într-un mormânt din Valea Reginelor din Egipt, iar ei, cel mai probabil, aparţin reginei Nefertari, soția regală a faraonului Ramses al II-lea, spun arheologii. Nefertari (circa 1300–1250 î.Hr.) a fost prima soție a lui Ramses cel Mare. Ea este printre cele mai cunoscute regine egiptene după Cleopatra, Nefertiti și Hatshepsut. Ea a fost faimoasă la vremea ei pentru frumuseţea ei răpitoare.

Mormântul reginei Nefertari a fost descoperit în 1904; pereții săi au acoperiți în picturi frumoase, cu toate că mormântul însuși fusese jefuit cu mult timp înainte. Dar multă perioadă a fost neclar dacă picioarele fragmentate şi mumificate, descoperite printre resturile rămase, aparțineau într-adevăr reginei. Şi asta pentru că, de multe ori, mormintele au fost amestecate de-a lungul timpului.

Într-o încercare de a rezolva problema, Joann Fletcher de la Universitatea din York (co-autoarea cercetării), împreună cu o echipă internațională de cercetători, a efectuat o serie de teste pe aceste rămăşiţe (adăpostite în prezent în muzeul egiptean din Torino, Italia), comparând genunchii îmbălsămaţi cu mostre de vechi și moderne, investigându-se inclusiv chimia agenților de îmbălsămare folosiţi.

Rezultatul cercetării a fost acela că rămăşiţele aparţin unei femei cu vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani, care a avut un statut social înalt, iar acesta lucru a fost dedus din analiza materialelor superioare de îmbălsămare care au fost folosite în urmă cu mii de ani. În plus, ţinând cont şi de analiza diferitelor obiecte găsite în mormânt, se poate spune cu o mare probabilitate că genunchii aparţin într-adevăr reginei Nefertari.

Sursa: The Guardian