Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

NASA a găsit o galaxie moartă: gaura neagră supermasivă din interiorul ei, pur şi simplu o devorează!

  •  
  •  
  •  
  •  

galaxie-gaura-neagraO nouă imagine uimitoare capturată de telescopul spațial NASA Hubble arată o galaxie care este „sugrumată” de adevărate tentacule de gaz și de praf. Forma ciudată și complicată a acestui obiect ceresc este cauzată de o gaură neagră supermasivă, care se află în centrul ei şi care „ucide” gazda.

Această galaxie remarcabilă, numită NGC 4696, se află în interiorul clusterului galactic Centaurus, la aproximativ 150 de milioane de ani-lumină depărtare. Ea are o formă eliptică destul de obişnuită, dar, la o privire mai atentă, se observă că ea nu este asemănătoare cu galaxiile vecine.

NGC 4696 are benzi uimitoare de filamente ondulatoare, obţinute din praf și hidrogen ionizat, care formează o spirală din centru până în spațiul interstelar. Noi cercetări sugerează că o gaură neagră supermasivă, aflată în miezul galaxiei, este responsabilă pentru aceste caracteristici, acest lucru prevenind, de asemenea, galaxia în a crea noi stele. Aceasta galaxie este, în principiu, una moartă.

Astronomii au știut despre această galaxie de ceva timp, pentru că ea era cea mai strălucitoare din acest cluster de galaxii, dar o cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge oferă noi perspective asupra filamentelor filiforme ale lui NGC 4696 și a modului în care acestea sunt produse. Cu ajutorul telescopului spațial Hubble, astronomii au putut să măsoare filamentele de praf, şi au constatat că acestea au în medie aproximativ 200 de ani-lumină lungime și au o densitate de aproximativ 10 ori mai mare decât gazul din jurul lor.

Cercetătorii spun că o gaură neagră supermasivă din centrul galactic este responsabilă pentru forma și poziționarea acestor filamente. Energia produsă de gaura neagră încălzeşte gazul din apropiere, trimiţând fluxuri de materiale super-fierbinţi spre exterior și trăgând materialul magnetic filiform și chiar câmpul galactic spre gaura neagră. Filamentele de lângă gaura neagră sunt în cele din urmă înghiţite.

Sursa: spacetelescope.org


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal