Cercetătorii au găsit un univers multidimensional în interiorul creierului nostru


Neurologii au lansat recent câteva informaţii interesante care vor schimba modul în care privim creierul uman. O nouă descoperire a fost făcută dezvăluind că creierul uman deține structuri și forme care au până la 11 dimensiuni. Oamenii de știință spun că au găsit o lume pe care niciodată nu și-au imaginat-o.

Prin utilizarea topologiei algebrice, ei au descoperit în reţelele creierului uman structuri și spații geometrice multidimensionale. Se estimează că creierul uman conține în medie 86 de miliarde de neuroni, fiecare celulă neuronală având mai multe conexiuni care se conectează și se extind în fiecare direcție, transmițând informaţii printr-o rețea celulară incredibil de vastă, care ne permite să gândim și să realizăm conștiința. Ceea ce neurologii au descoperit este designul geometric al conexiunilor neuronale și modul în care acestea reacționează la diferite stimuli.

Pentru a arăta modul în care toate celulele creierului uman se vor adapta pentru a îndeplini sarcini extrem de complexe, oamenii de știință au folosit modele computaţionale. În studiul lor, oamenii de știință dezvăluie modul în care sunt formate structurile, ce, în același timp, fiind intercalate într-o „unitate” care creează o structură geometrică precisă.

Un neurolog, care este directorul proiectului „Blue Brain” din Lausanne, Elveția, a fost intervievat și a spus: „Am găsit o lume pe care nu ne-am imaginat niciodată înainte. Am descoperit zeci de milioane de astfel de obiecte chiar și la creierul speciilor mici, până în șapte dimensiuni. Cu toate acestea, în unele rețele, am descoperit chiar şi structuri cu până la 11 dimensiuni”.

Toți neuronii din creierul nostru sunt capabili să se interconecteze cu alţii adiacenţi, într-un mod precis, pentru a forma un obiect cu conexiuni complicate. În mod surprinzător, cu cât mai mulți neuroni se vor alătura structurii, cu atât mai multe dimensiuni sunt incluse în obiect.

Experții în neuroștiință au efectuat, de fapt, teste pe țesutul cerebral real, pentru a vedea dacă toate constatările sunt corecte. Într-un interviu acordat publicaţiei „Wired”, Ran Levi Aberdeen a spus următoarele: „Prezența cavităților de dimensiuni înalte, atunci când creierul procesează informații, indică faptul că neuronii din rețea răspund la stimuli într-o manieră remarcabil de organizată”. Profesorul Cees van Leeuwen, de la KU Leuven, Belgia, a declarat şi el într-un interviu acordat publicaţiei „Wired”: „În afara fizicii, spațiile sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reprezenta structuri complexe de date sau stări ale sistemelor. Acest spațiu este pur și simplu combinația dintre toate gradele de libertate pe care le are sistemul”.

Studiul a fost publicat în revista „Frontiers in Computational Neuroscience”.


Lasă un comentariu