Pobiti Kamani (cunoscut sub numele de „Piatra deşertului” sau „Pădurea de piatră”) este o frumoasă formațiune deșertică stâncoasă, situată la aproximativ 20 km de orașul Varna și la câțiva kilometri de orașul Beloslav, în Bulgaria. Mulți dintre piloni au forme uimitoare de figuri umane, păsări și animale.
Pobiti Kamani se compune din mai mult de 300 de coloane de calcar cilindrice, de aproximativ 6-7 m înălțime și 0,5 – 3 metri grosime și care acoperă o suprafață totală de 13 km². Interesant e faptul că aceste coloane nu au baze solide, dar sunt în schimb goale la interior și umplute cu nisip.
Există mai multe teorii care încearcă să explice originea lui Pobiti Kamani. Se estimează că, în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, aceste terenuri au făcut parte din fundul mării; mai târziu, regiunea s-a uscat și procesul de eroziune a început. Sub influența forțelor interne ale Pământului, calcarul s-a spart și precipitațiile au dizolvat treptat suprafața acestor roci calcaroase.
O altă teorie spune că pilonii de rocă au fost formaţi de recifele de corali subacvatici. Cu toate acestea, există o problemă; o investigație completă indică faptul că nu există niciun coral în zonă.
Totuşi, mulți dintre piloni au forme uimitoare de figuri umane, de păsări și de animale. Una dintre structurile de piatră arată ca o fântână înghețată; alta seamănă cu un leu sculptat în piatră, cu un diametru de 12 de metri. Multe alte formațiuni arată asemenea unor tronuri, paznici, cămile, creaturi mitice și monștri.
Legenda locului este una extrem de frumoasă. Cu foarte mult timp în urmă, un tânăr chipeș trăia în apropiere de Pobiti Kamani. Într-o zi, Dumnezeu a revelat numele Său tânărului, care a promis să nu dezvăluie acest nume niciodată și să păstreze secretul pentru totdeauna. În schimb, Dumnezeu i-a dat nemurirea. Dumnezeu a avertizat omul că, dacă va rupe promisiunea, el va deveni muritor din nou.
Într-o zi, mergând pe jos pe plajă, tânărul a văzut o fată frumoasă și instantaneu s-a îndrăgostit de ea. La scurt timp după aceea, el a aflat că fata ar fi trebuit să se căsătorească cu şeful unor giganți de mare. Dragostea i-a dat curajul să se confrunte cu Titanii. Şeful giganților de mare a decis să-i cedeze tânărului fata, doar dacă băiatul îi spune numele lui Dumnezeu. Băiatul a decis să-și sacrifice nemurirea în numele iubirii.
Dumnezeu a privit totul de sus și a decis să-i pedepsească pe Titani. Cu primele raze ale soarelui, El i-a transformat pe Titani în piatră, iar tânărul a devenit înapoi muritor.
Dar totuşi, dincolo de legendă, e posibil ca sculpturile de la Pobiti Kamani să le fi făcut o civilizaţie necunoscută din trecutul omenirii?