Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Incredibilul „oraş pierdut Z” din jungla amazoniană, plin de clădiri de argint! Mulţi exploratori şi-au pierdut viaţa căutându-l…


Imagine: flickr.com / Annie Brightstar (Commons Creative – free)

Atunci când primii europeni au sosit în Lumea Nouă, au existat povești despre un oraș legendar de aur, aflat în junglă, uneori menționat ca „El Dorado”. Conquistadorul spaniol Francisco de Orellana a fost primul care s-a aventurat pe Rio Negro, în căutarea acestui oraș ireal.

În 1925, la vârsta de 58 de ani, exploratorul Percy Fawcett s-a dus şi el în junglele din Brazilia pentru a găsi un oraş misterios pierdut, denumit „Oraşul Z”. El şi echipa sa au dispărut fără urmă, iar povestea sa s-a dovedit a fi una dintre cele mai misterioase. În ciuda nenumăratelor misiuni de salvare, Fawcett nu a mai fost niciodată găsit.

În 1906, Royal Geographical Society, o organizaţie britanică care sponsorizează expediții științifice, l-a desemnat pe Fawcett pentru a supraveghea o parte a frontierei dintre Brazilia și Bolivia. El a petrecut 18 luni în zona Mato Grosso; în diferitele sale expediții, Fawcett a devenit obsedat de ideea civilizațiilor pierdute în această parte a lumii.

În 1920, Fawcett a dat peste un document în Biblioteca Națională din Rio de Janeiro, denumit „Manuscrisul 512”. Acesta a fost scris de către un explorator portughez în 1753, şi care pretindea că a găsit un oraș situat în regiunea Mato Grosso a junglei amazoniene, oraş care amintea de Grecia antică. Manuscrisul descria un oraș pierdut de argint, cu clădiri cu mai multe etaje, cu arcade de piatră, străzi largi, toate ducând către un lac care se afla la baza lui. Fawcett a numit această citadelă drept „Oraşul pierdut Z”.

În 1921, Fawcett a realizat mai multe expediții pentru a găsi „Oraşul pierdut Z”, dar echipa lui s-a împiedicat de multe ori de greutățile junglei, de animalele periculoase și de boli.  În aprilie 1925, el a încercat ultima oară pentru a găsi oraşul Z, fiind de data aceasta mai bine echipat și mai bine finanțat, inclusiv de către Rockefeller. În ultima expediţie, Fawcett a trimis, prin intermediul unui membru al echipei, un mesaj către soția sa, Nina, în care spunea: „Noi sperăm să descoperim oraşul în câteva zile (…) Nu trebuie să-ţi fie frică că voi da greş”. Dar, aşa cum am spus, Fawcett a dispărut definitiv, dar oraşul Z n-a mai fost găsit niciodată. Oare ce s-a întâmplat cu el? Astăzi, când avem atâtea tehnologii (GPS, sateliţi), găsirea unui asemenea oraş pierdut ar fi mult mai uşoară…


Lasă un comentariu