În urmă cu peste 2.000 de ani, un grec a vizitat Arctica şi a descoperit un tărâm misterios, denumit Thule şi locuit de hiperboreeni nemuritori…

 • 15
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares

Cine a fost primul explorator care a vizitat Arctica? Aceasta este o întrebare la care nu se poate răspunde rapid. Lipsa referințelor istorice cu privire la explorările arctice și dificultățile de interpretare a hărților timpurii face dificil de stabilit cine a ajuns pentru prima dată în continentul îngheţat.

Foarte interesant, dar Pytheas din Massalia (350 î.Hr. – 285 î.Hr.) a descris călătoria sa în Arctica într-o lucrare. Pot fi susținute afirmațiile sale? El a mai raportat, de asemenea, despre prezenţa unui pământ ciudat din nord, numit Thule. Unde ar putea fi amplasat acest pământ misterios?

Pytheas a fost un geograf, explorator și astronom grec. Astăzi, este considerat primul om de știință cunoscut care a vizitat și a descris Arctica. Fiind un bun astronom, Pytheas a fost, de asemenea, prima persoană care a oferit lumii o descriere a Soarelui de la miezul nopții. Relatările lui Pytheas au fost respinse mult timp, dar ideea existenţei tărâmului lui Thule a captat imaginația multora care doreau să afle mai multe despre acest pământ misterios din nord.

Pytheas a spus că Thule era locuit de oameni pe care îi numea hiperboreeni. El a mai spus că ei locuiesc pe o insulă situată în nordul Britaniei, un loc „dincolo de vântul de nord”. Mai târziu, autori greci și romani, cum ar fi Plinius, Pindar și Herodot, i-au descris pe hiperboreeni ca fiind oameni fericiți care aveau o durată de viață extrem de lungă și nu sufereau de boli.

Insula despre care a vorbit Pytheas nu a fost niciodată localizată, în ciuda indicilor lăsate de exploratorul grec. Când Pytheas a plecat de la Massalia, nimeni din lumea greacă nu știa răspunsuri la întrebări de genul: Cât de departe ar putea trăi oamenii cu adevărat? Cum arată lumina Soarelui? Ar putea lumea să aibă o „margine”?

Din ziua în care Pytheas din Massalia a menționat Thule pentru prima dată, exploratorii au încercat să găsească acest pământ misterios, dar nu au reușit. S-au scris nenumărate cărți despre Thule, fiecare autor și cercetător prezentându-și teoria şi încercând să explice locația lui Thule. Nimeni nu știe unde există acest pământ sau dacă chiar există…


 • 15
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares

Lasă un comentariu