„Munţii Superstiţiei” sau „Superstition Mountains”, cum mai sunt cunoscuţi ei în limba engleză, reprezintă un lanţ muntos localizat la est de oraşul Phoenix (Arizona, SUA). Conform unei legende locale, undeva în anii 1800, un bărbat pe nume Jacob Waltz, ar fi descoperit o gigantică mină de aur în aceşti munţi şi, de atunci, a căpătat numele de „Mina de aur pierdută a olandezului” (Lost Dutchman’s Gold Mine). Bun… denumirea nu e chiar corectă, ar fi trebuit să se numească „mina de aur pierdută a german”, întrucât Waltz era neamţ, nu olandez, dar, nu mai contează…
Waltz ar fi păstrat secretul locaţiei minei până a ajuns pe patul de moarte şi atunci (conform unei versiuni), ar fi divulgat unde se află mina unei singure persoane. Nu se ştie cine era această persoană norocoasă, pentru că nimeni n-a reuşit s-o găsească până acum în ciuda sutelor de expediţii organizate în „Munţii Superstiţiei”. Chiar atât de bine ascunsă se află ea? Se spune că spiritele oamenilor care şi-au pierdut vieţile în căutarea aurului încă mai bântuie munţii. O legendă nativă americană spune că această comoară de aur există, însă ea e aparată de creaturi denumite „tuar tums”, adică în traducere „piticii”, care ar trăi în interiorul munţilor, în peşteri şi tuneluri. Unii indieni apaşi din zonă spun chiar că sub aceşti munţi s-ar afla chiar intrarea în iad!
Trecând dincolo de legende, e clar că în aceşti munţi există zeci de deschideri, peșteri și crevase; există, de asemenea, prin aceşti munţi mai multe creaturi periculoase, cum ar fi șerpii cu clopoței, scorpionii, leii de munte, coioţii… cu care nu cred că v-aţi dori să daţi ochii! Chiar și cactușii pot fi periculoşi şi dureroşi dacă îi atingeţi! Aşa că ar fi bine să nu aventuraţi dacă nu cunoaşteţi bine zona. Oricum, în prezent, întreaga regiune e deţinută de guvern şi, chiar dacă, prin absurd, celebra mină de aur ar fi descoperită de un aventurier, ar fi zadarnic, pentru că tot aurul va reveni guvernului…