Cele mai vechi piramide din lume au fost descoperite pe coasta Atlanticului din Brazilia de Sud. Desigur, dacă ignorați toate celelalte descoperiri „provocatoare”, cum ar fi piramidele din Bosnia, Indonezia sau Antarctica, și ţinem cont de faptul că nu avem absolut nicio idee despre vârsta exactă a piramidelor din Giza (Egipt).
La fel ca și piramidele din alte țări, despre piramidele din Brazilia se crede că au fost construite în scopuri religioase. În apropierea structurilor misterioase, cercetătorii au descoperit sute de morminte umane, cu plăci de piatră şi figurine reprezentând numeroase animale din regiune.
Potrivit cercetătorilor, acestea sunt de fapt cele mai vechi piramide cunoscute pe planetă. Deși piramidele braziliene au câteva similitudini cu piramidele vechiului Egipt, totuşi se pare că nu există legături între ele. Asta deşi există un număr mare de cercetători care sugerează că civilizațiile antice au fost conectate cu mii de ani în urmă.
În Brazilia, aceste așa-numite piramide sunt numite Sambaqui. Mulți cred că aceste formațiuni anormale nu sunt altceva decât o acumulare de materie organică, iar acest lucru a fost un subiect de dezbateri între cercetători de ani de zile. Însă, cercetătorii care cred în originea artificială a piramidelor braziliene cred că acestea au precedat primele piramide egiptene cu câteva sute de ani. Spre deosebire de piramidele egiptene care au fost construite în mod structural, piramidele braziliene au fost construite în mai multe faze, de-a lungul mai multor decenii sau chiar secole. Cercetătorii spun că piramidele braziliene au fost construite exclusiv din scoici de mare, în timp ce egiptenii antici au folosit doar piatră.
Potrivit studiilor arheologice, se crede că, inițial, au fost în jur de o mie de piramide braziliene, unele dintre ele apărând acum circa 5.000 de ani, altele fiind mai puțin vechi. Din păcate, mai puțin de 10% din aceste structuri au supraviețuit în diferite state de conservare.
Potrivit experților, una dintre cele mai bune exemple de piramidă braziliană care a supravieţuit până în ziua de astăzi, poate fi găsită în apropierea orașului Jaguaruna, acoperind 25 de acri de teren şi având 30 de metri înălțime.