Experiment periculos: cercetătorii au creat primul embrion om-porc… Bine aţi venit în lumea hibrizilor!

  •  
  •  
  •  
  •  

Deși știrea e mai veche (de aproape o lună), consider că merită să o comentez puţin, pentru implicaţiile pe care le are. Aşadar, citim pe playtech.ro că a fost creat primul embrion hibrid om-porc:

„Un studiu publicat recent în jurnalul Cell arată că oamenii de știință au creat cu succes primul embrion hibrid de om-porc. Cercetătorii au reușit să injecteze celule stem umane într-un embrion de porc, pentru a crește țesut care ar forma stagiile inițiale ale organelor unui om, cum ar fi inima, ficatul, dar și neuroni. Deși acest experiment este încă unul la început de drum, experții cred că himera om-porc ar putea fi folosită, într-o zi, pentru crearea de organe transplantabile.

Un studiu separat, ce a apărut în jurnalul Nature, contribuie la semnificația reușitei anterior. Astfel, o echipă internațională de cercetători a reușit să efectueze cu succes un transplant de organe între specii diferite. Aceștia au folosit o metodă similară de lucru pentru a crea un embrion hibrid de șoarece-șobolan.

Tehnologia avansează în continuare, dar în jurul acesteia apar probleme de etică vizavi de prelevarea de organe umane de la animale, sau mai important, vizavi de crearea himerelor om-animal. Există întrebări simbolice și filozofice cu privire la îmbinarea geneticii oamenilor și a animalelor, iar una dintre temerile ce planează în rândurile scepticilor este cea că celulele stem ar putea fi folosite pentru crearea unui animal care să aibă un creier uman”.

P.S. Tocmai asta e problema când vorbim de o astfel de ştire: deşi ar putea avea beneficii medicale, hibridul om-animal întotdeauna e periculos cel puţin din punct de vedere etic. Hibrizi de genul acesta au mai fost în istorie (vă mai aduceţi aminte de „îngerii” din Biblie care s-au împerecheat cu oamenii şi au ieşit „uriaşii”?). Ideea e că asemenea experimente pot scăpa de sub control şi ne trezim în lume cu o armată de hibrizi, ca om-porc, om-taur, om-cal… Astfel, specia umană se poate degrada în viitor şi să nu mai evolueze.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu