Manuscrisele de la Timbuktu pot conţine informaţii incredibile despre diferite tratamente ale bolilor! De ce CIA, prin Fundaţia Ford, ar fi interesată de aceste manuscrise?


manuscrisele de la TimbuktuTimbuktu este un oraş în Africa (Mali), situat în marginea sudică a deşertului Saharei. În urmă cu șapte sute de ani, Timbuktu era o destinație de vis pentru oamenii de știință, comercianți, dar și pentru oamenii religioși. Aici se făcea nu doar schimb de mărfuri (aur sau sare), ci și schimb de idei. În 1526, diplomatul Leo Africanul spunea că „în Timbuktu se face mai mult profit din vânzarea de cărți decât din comerțul cu celelalte mărfuri.”

Îmbrăcate în piele de cămilă, piele de capră și piele de vițel, manuscrisele rămase din perioada de glorie Timbuktu au o gamă largă de dimensiuni. Cărţile sunt scrise în limbile arabă sau alte limbi locale africane, cu aur sau cu cerneală, cu modele geometrice complicate. Ele sunt de o valoare inestimabilă şi, din fericire s-au păstrat şi până în zilele noastre, ca urmare a muncii unor oameni ca Abdel Kader Haidara, preşedintele unei fundaţii din Timbuktu pentru apărarea şi valorificarea manuscriselor, aşa cum putem citi într-un articol interesant de pe site-ul nautil.us.

În 2013, o grupare islamistă radicală, afiliată Al Qaeda, a invadat Timbuktu, distrugând mormintele și arzând orice manuscris antic găsit. Apoi, au intervenit armatele franceze în Mali. Franţa a intervenit pentru a-şi apăra imensele rezerve de uraniu din regiune, dar, poate că erau interesate şi de protejarea acestor manuscrise. De ce? Pentru că acestea constituie o avere imensă pentru cine le deţine; şi nu mă refer aici la valoarea lor pe piaţa antichităţilor (ca manuscrise vechi), ci la informaţiile incredibile care se pot găsi aici.

De exemplu, printre manuscrise se găsesc şi cărţi vechi de medicină, foarte puţin cunoscute, în interiorul cărora s-ar putea găsi tratamente pentru care medicina de azi nu are soluţiile corespunzătoare. Să luăm, de exemplu, cazul malariei, o boală care adesea face victime în Africa. Până în anii 70, medicina modernă folosea ca tratament împotriva malariei Chloroquina, dar acest medicament a devenit ineficient ca urmare a rezistenţei scăzute; atunci, într-o veche carte tradiţională chinezească s-a descoperit ca remediu anti-malarie, planta de pelin dulce, Artemisia annua, din care oamenii de ştiinţă au reuşit să fabrice medicamentul artemisinin. Dar, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a observat, în urmă cu câţiva ani, că malaria s-a adaptat şi la acest medicament, aşa că e nevoie de descoperirea unui nou tratament, care s-ar putea găsi consultând paginile unei cărţi vechi de medicină din Timbuktu.

Totuşi, în articolul de pe nautil.us, mai apare o informaţie interesantă: faptul că fondul de carte veche de la Timbuktu este păstrat cu ajutorul unei sponsorizări acordate de Fundaţia Ford din New York. Iar îşi bagă americanii coada. Cu ce scop? De dragul culturii? Nu cred. Ci pentru a descoperi informaţii valoroase din aceste manuscrise, pe care apoi să le valorifice. Să spunem, un medicament-minune împotriva cancerului sau împotriva diabetului… dacă ar fi patentat, ar valora zeci de miliarde de dolari în lumea de astăzi!

Cât priveşte Fundaţia Ford, aceasta este un paravan pentru CIA, aşa cum putem citi de pe Wikipedia. CIA a finanţat cu bugetul său mai multe organizaţii şi evenimente, iar Fundaţia Ford a constituit una din fronturile sale principale. Aşadar, dacă şi-a băgat coada CIA în „manuscrisele de la Timbuktu” lucrurile devin şi mai interesante…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO