În revista „National Geographic” din 1933 e posibil să fi descoperit poza cu craniul unui gigant de 4 metri înălţime! Dar e posibil să mă şi înşel…


schelet gigant dealuri siriene 3Am găsit, întâmplător, pe Internet, o colecţie a celebrei reviste „National Geographic”, care are drept scop prezentarea de reportaje din diverse colţuri ale lumii. Reportajele sunt însoţite cu o mulţime de fotografii, ceea ce face revista şi mai atractivă. Arhiva pe care am găsit-o este din 1932 până în 1945.

Desigur, curiozitatea m-a împins să răsfoiesc fiecare număr al revistei, până am ajuns la nr. din iulie 1933 ce avea ca subiecte, printre altele, „Secretele din dealurile siriene”, un reportaj ce conţine numai puţin de 40 de fotografii. Reportajul are următorul subtitlu: „Explorările dezvăluie primul alfabet cunoscut al lumii, descifrat din tăbliţe şi dicţionare, în urmă cu 3.000 de ani.”

Reportajul este scris de arheologul francez Claude F. A. Schaeffer (1899-1982), cel care a descoperit necropola de la Minet el-Beida (Siria) şi textele religioase ugaritice. N-am să mă ocup însă de analiza textului acestui reportaj şi doresc să ajung direct la una din ilustraţii, pe care o puteţi vedea atât la începutul articolului meu, cât şi la sfârşitul său. Priviţi cu atenţie poza… Observaţi un craniu de om, cu dimensiuni necunoscute, dar acestea le putem ghici după mărimea obiectelor din jurul său. Revista „National Geographic” nu oferă prea multe informaţii cu privire la această poză. Ne spune doar atât: „Vai, săracul Yorick! Şi el, de asemenea, ar fi putut fi un prieten al măscăriciului. Dar, l-au îngropat cu craniul separat de trupul său, cu toate ofrandele, în maniera străvechiului Ras Shamra”. Autorul face referinţă la piesa lui Shakespeare, „Hamlet”, în care Yorick este un personaj al cărui craniu este exhumat de un săpător de morminte. Cuvintele de deschidere ale monologului lui Hamlet – „Vai, săracul Yorick, ce bine îl cunoşteam” – sunt adesea citate în diverse opere.

Totuşi, priviţi încă o dată mărimea craniului uman raportat la ulciorul din dreapta imaginii. Mie mi se pare craniul ca fiind unul uriaş! Ulciorul este un vas de lut, cu toartă și cu gâtul strâmt și lunguieț, pentru băut apă sau alte băuturi. El era folosit încă din antichitate, iar dimensiunile sale trebuiau să fie cât de cât acceptabile pentru a încăpea măcar un litru de apă. Înălţimea medie şi obişnuită a unui ulcior este cuprinsă între 25 şi 30 de centimetri; desigur că sunt ulcioare şi mai mari ca dimensiune. Întoarceţi-vă la poză: ulciorul din dreapta imaginii dacă ar avea 25 de centimetri, atunci craniul, raportat la ulcior, ar trebui să fie dublu ca dimensiune, adică să aibă cel puţin 50 de centimetri, ceea ce ar fi enorm!

Ce dimensiuni are un craniu uman normal? Înălţimea de la bărbie până la vârful capului este, în medie, cuprinsă între 23 şi 24 de centimetri. Înălţimea presupusă din imaginea analizată este de 50 de centimetri, adică dublă! Se spune că la o persoană adultă, cu  un trup armonios, înălţimea totală a trupului ei ar trebui să fie de 8 ori înălţimea capului. Dacă am presupune că acest craniu din imagine ar avea 50 de centimetri înălţime, atunci trupul său ar trebui să aibă o înălţime de… 50 x 8 = 400 cm, adică 4 metri! Cu alte cuvinte, am avea de-a face cu scheletul unui gigant!

Desigur, ulciorul din dreapta poate să fie mai mult un obiect de decor, miniatural, şi să nu aibă o utilitate practică. Dacă ar avea dimensiuni mici, de 10-12 centimetri, de exemplu, atunci craniul, raportându-se la el, ar avea dimensiuni normale. Nu ştiu care versiune a adevărată, aşa că vă mai las şi pe voi să speculaţi…

schelet gigant dealuri siriene 2

schelet gigant dealuri siriene 1


Lasă un comentariu